2p

Az ATV Start című reggeli műsorában kollégánk, Wéber Balázs és Surjányi Dávid Közel-Kelet kutató, nemzetközi jogász elemezte a gázai válság aktuális fejleményeit.

A Hamászt nem lehet csak úgy felszámolni – van neki egy terrorága, ugyanakkor egy alulról építkező szervezet, amely népszerű a palesztinok körében, mondta el a műsorban Wéber Balázs. Tehát nem úgy működik a dolog, hogy „odamegyek, és szétlövök mindent”.

Másrészt – tette hozzá – az izraeli hadművelet Gázában óriási civil áldozatokkal jár. Izraelnek nyilván joga van az önvédelemhez, ugyanakkor a mostani helyzet Izraelnek sem jó, a Gázából érkező képsorok – ahogy ezt António Guterres ENSZ-főtitkár is jelezte – aligha tesznek jót az országnak PR-szempontból. Óriási tüntetések vannak világszerte, Londonban 300 ezren vonultak az utcára. Tehát nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha „visszabombázzák a kőkorszakba az egész területet”, vélekedett kollégánk.

Surjányi Dávid szerint nem szabad csak a humanitárius katasztrófával foglalkozni. Mint mondta, eljutottunk egy olyan kényszerhelyzethez, hogy fel kell számolni a Hamász szervezetrendszerét,  és „fel kell szabadítani Gázát,” a megalkuvás pedig a palesztinok számára is rossz lenne. 

A teljes cikket itt olvashatják, a teljes beszélgetést pedig itt tekinthetik meg.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!