3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez történt az orosz–ukrán háború 640. napján.

  • Mint arról szombat reggeli háborús összefoglalónkban beszámoltunk, az orosz hadsereg drónokkal támadta Kijevet szombat hajnalban. Az ukrán főváros vezetése szombati közlése szerint a háború eddigi legnagyobb dróntámadásával szembesültek tegnap este. A fővárosban öt ember megsebesült a lehulló törmelékektől, köztük egy 11 éves gyermek, és a támadás miatt áramkimaradások is voltak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nap folyamán azt közölte, hogy Oroszország az éjszaka folyamán több mint 70, iráni gyártmányú Sahed típusú drónt indított Ukrajna ellen, amelyek többségét lelőtték. Az államfő szerint „szándékos terrorcselekmény” volt a hajnali órákban indított orosz támadás, amikor Ukrajnában az 1930-as évek elején a szovjet hatóságok által mesterségesen előidézett ukrajnai éhínség következtében elhunyt több millió emberre emlékeznek.
  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy Oroszország fekete-tengeri flottája problémákkal küzd, hajóinak cirkálórakétákkal történő felszerelése során. A védelmi minisztérium szerint Oroszországnak ezeket a problémákat „időben meg kell oldania ahhoz, hogy a tengeri cirkálórakétákat be lehessen vetni az Ukrajna elleni téli csapásmérés során”.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta egy Vaszilij Bikov osztályú korvettje Szevasztopol kikötőjében. Gond van a felfegyverzésükkel. Fotó: Wikipedia
Az orosz Fekete-tengeri Flotta egy Vaszilij Bikov osztályú korvettje Szevasztopol kikötőjében. Gond van a felfegyverzésükkel. Fotó: Wikipedia

  • Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök, a Kreml kritikusa felkerült a „külföldi ügynökök” listájára – jelentette be az orosz igazságügyi minisztérium. Kaszjanov, aki a 2000-es évek elején Putyin kormányának első számú vezetője volt, mostantól szerepel az igazságügyi minisztérium külföldi ügynökök nyilvántartásában, amely kifejezés a szovjet korszak „népellenség” kifejezésére emlékeztet.
  • Nőtt az ukrán gazdaság teljesítménye az idei első tíz hónapban éves összevetésben, különösen nagy volt a bővülés mértéke októberben. A gazdasági minisztériumnak az ukrán kormány honlapjára fölkerült adatai szerint az október végéig tartó idei első tíz hónapban a hazai össztermék (GDP) 5,5 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakkal összevetve. A gazdaság növekedése októberben éves szinten 10,5 százalék volt. A minisztérium szerint a kedvező adatokhoz részben a sikeres betakarítás és a fekete-tengeri gabonaexport-folyosó működtetése is hozzájárult. A hónap elején elfogadott jövő évi ukrán költségvetés 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei közel 5 százalék után. November közepén az Európai Bizottság első alkalommal tett közzé adatokat az uniós tagjelölt országok, köztük Ukrajna gazdasági teljesítményével kapcsolatban. A prognózis Ukrajna esetében kiemelte: az ország gazdasága idén 4,8 százalékkal, jövőre pedig 3,7 százalékkal nő, miután tavaly 29 százalékkal esett az orosz invázió következtében. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, októberi globális előrejelzésében az szerepelt, hogy Ukrajna GDP-je idén 2 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő.
  • A svájci elnök, Alain Berset Kijevben járt, hogy találkozzon ukrán kollégájával, és részt vegyen egy élelmezésbiztonsággal foglalkozó nemzetközi csúcstalálkozón. Edgars Rinkēvičs, Lettország elnöke szintén Ukrajnában járt, épp a szombat hajnali orosz dróntámadás idején, amit egy óvóhelyen vészelt át. Rinkēvičs találkozott Denisz Smihal miniszterelnökkel, és megbeszélést folytattak Ukrajna uniós integrációjának folyamatáról.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!