2p

A magyar kormány tagjai nem kértek az amerikai szenátorokkal való egyeztetésből. 

Amerikai szenátorok érkeztek Magyarországra, hogy a svéd NATO-csatlakozásról tárgyaljanak.  A New Hampshire-i demokrata szenátor, Jeanne Shaheen a budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a magyar kormány nem fogadta őket. 

"Hivatalos találkozót kértünk a kormánnyal, a Fidesz tagjaival, és sajnálattal azt kell mondjam, hogy a magyar kormány egyetlen tagja sem fogadta el a meghívást a delegációval való találkozóra. Hiányzott a kölcsönös érdeklődés, hogy az Egyesült Államokat, Európát és Magyarországot is érintő kérdésekről beszéljünk: emberi jogokról, szabad választásokról vagy éppen kereskedelemről" - mondta az Euronews beszámolója szerint az amerikai politikus.  

Shaheen azt is elmondta, hogy amint visszatérnek Washingtonba, javaslatokat terjesztenek fel, hogy minél hamarabb megtörténjen a svédek csatlakozása. Emellett aggodalmukat fejezik majd ki az amerikai-magyar kapcsolatok miatt.

A magyar kormány tagjai nem tárgyaltak az amerikai delegációval. Fotó: Depositphotos
A magyar kormány tagjai nem tárgyaltak az amerikai delegációval. Fotó: Depositphotos

Ő és az amerikai szenátus NATO-csoportjának másik társelnöke, a republikánus Thom Tillis kétpárti állásfoglalást nyújtanak be a kongresszusnak, amelyben elítélik a magyarországi demokratikus visszalépést, és sürgetik a magyar kormányt, hogy ne akadályozza Svédország NATO-csatlakozását. 

"Oroszország inváziója, az úgynevezett katonai művelet veszélyt jelent a demokráciára, veszélyt jelent Magyarországra, Európára, a demokráciára, a törvényes rendre" - tette hozzá Thom Tillis észak-karolinai republikánus szenátor.

Az ügy előzmnye, hogy Magyarország az egyetlen NATO-tag, amely még nem ratifikálta a svédek csatlakozását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!