2p

Az orosz-ukrán háború 837. napja volt a vasárnapi. Mi történt az elmúlt órákban?

  • Ukrán és európai tisztviselőkre hivatkozó sajtóértesülések szerint Oroszország fiatal afrikaiakat kényszerít az ukrajnai frontra, miután azzal fenyegetik meg őket, hogy kitoloncolják őket az országból, ha nem egyeznek bele abba, hogy felvegyék a fegyvert. Az értesülések szerint több ezer bevándorló és diák jutott erre a sorsra, és például Harkiv környékén erősítették így meg a frontot.

Brutális elvárások a bevándorlókkal szemben?
Brutális elvárások a bevándorlókkal szemben?
Fotó: Depositphotos

  • Azután, hogy Thierry Burkhard, a francia vezérkar parancsnoka a múlt héten felkérte nagyjából egy tucat nyugati állam kormányát, hogy vegyenek részt egy nemzetközi koalíció ukrajnai kiképzési missziójában, több megkereset vezetés is habozik. Burkhard kérésének ellenáll egyebek mellett Spanyolország, Olaszország és Németország kormánya is, ugyanis azért aggódnak, hogy az ukrajnai kis léptékű hadgyakorlatok nagyobb eszkalációhoz vezethetnek, amely a Nyugatot is bevonja a háborúba.
     
  • Ukrajna fegyveres erőiben több mint 67 000 nő szolgál, többségük katonanő. Natalija Kalmykova védelmi miniszter-helyettes szerint az ukrán fegyveres erőkben 19 ezer nő kisegítő feladatokat lát el, a többiek azonban katonák. A tisztviselő elmondta, hogy bár Ukrajna nem soroz be nőket, 2014 óta folyamatosan emelkedik számuk az ukrán hadseregben. Ennek a folyamatnak a dinamikája Oroszország teljes körű inváziója után eszkalálódott.
     
  • Valami robbant a Belgorodi területen. Oroszország az ukrán határhoz rendkívül fekvő részéből hatalmas lángokat és egy robbantást jelentett több Telegram-csatorna is. A támadás célpontja egyelőre nem ismert, egyes hírek szerint egy fegyverraktárat érhetett találat.

(The Guardian, Bloomberg, Welt, Ukrainska Pravda)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!