4p

Az orosz-ukrán háború óriási emberi és anyagi veszteségeket követel mindkét oldalon. Míg azonban Oroszország tartalékai óriásiak, Ukrajna könnyebben kimerülhet, a hatalmas nemzetközi támogatás ellenére is. Az e heti Klasszis Podcastben munkatársaink, Litván Dániel, Mester Nándor és Wéber Balázs járták körbe az orosz-ukrán háború aktuális gazdasági, katonai és politikai kérdéseit, érintve a média felelősségét is. 

Azzal kapcsolatban, hogy meddig bírhatja Ukrajna a háborút, eltértek a vélemények.

Az egyik álláspont szerint az ukrán vezetés előbb-utóbb kénytelen lesz valamiféle kompromisszumot kötni, akár területi veszteségeket is bevállalni a tűzszünet érdekében, mivel az ország nem fogja sokáig bírni a jelenlegi háború emberi és anyagi veszteségeit.

A másik álláspont szerint ugyanakkor az ukrán közvélemény aligha fog belemenni abba, hogy engedjen az orosz agressziónak, és – nyugati támogatással a háta mögött – a háború folytatására fogja ösztönözni az ukrán vezetést.

Az e heti Klasszis Podcast résztvevői: Litván Dániel, Wéber Balázs, Mester Nándor Fotó: Privátbankár/Izsó Márton Artúr
Az e heti Klasszis Podcast résztvevői: Litván Dániel, Wéber Balázs, Mester Nándor Fotó: Privátbankár/Izsó Márton Artúr

Az idei már egyértelműen hadiköltségvetés Ukrajnában: a kiadások fele fog a honvédelemre menni - hangzott el. Hozzátettük azért, hogy az ország középső és főleg nyugati megyéiben kevésbé gátolja a termelést és a kereskedelmet a háború, viszont a 30 százalékos éves inflációt ott is nagyon megérzik. Kulcskérdés, hogy mennyire sikerül megvédeni a kritikus infrastruktúrát (energiatermelés, közlekedés), ami elengedhetetlen a folyamatos működés fenntartáshoz.

Az orosz gazdaságot ugyan nem roppantotta meg a háború, de a már életbe lépett olajembargó és a közelgő, kőolajtermékre vonatkozó embargó, valamint a gázexport beszűkülése változtathat ezen a helyzeten. Szintén érzékenyen érinti Moszkvát a nyugati technológia-transzfer leállása – kérdés, mindezt mennyiben tudják más piacokról pótolni.

Az adásban természetesen kitértünk arra is, hogy a nyugati országok a héten döntöttek arról: támadó harckocsikat, többek között Leopardokat szállítanak majd Ukrajnának.

Azonban több hónapba is telhet, amíg ezek a tankok bevethetők lesznek a harctereken, és kétséges, hogy a beígért mintegy 100-150 harckocsi elegendő-e ahhoz, hogy változtasson a háború alakulásán.

Végül, de nem utolsósorban elhangzott az is, hogy nem csak a hadszíntéren, hanem az információs térben is háború zajlik, amelyben mindkét fél él manipulatív eszközökkel, és próbálja megnyerni a nemzetközi közvéleményt (is).

Ebben a helyzetben óriási a média felelőssége, hiszen a hírek nagyrészt a mi szűrőinkön keresztül jutnak el a közönséghez: nap mint nap döntenünk kell arról, hogy milyen forrásoknak hiszünk, és hogyan tálaljuk az eseményeket.

És a műsorból kiderül az is, miért meghökkentő az 1420 nevű moszkvai YouTube-csatorna.

A mintegy 50 perces beszélgetést itt hallgathatják meg:

Hogyan hallgassunk podcastot?

A podcastot a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podcast lételeme, hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért a legjobb élményt mobil eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően, hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!