<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz-ukrán háború óriási emberi és anyagi veszteségeket követel mindkét oldalon. Míg azonban Oroszország tartalékai óriásiak, Ukrajna könnyebben kimerülhet, a hatalmas nemzetközi támogatás ellenére is. Az e heti Klasszis Podcastben munkatársaink, Litván Dániel, Mester Nándor és Wéber Balázs járták körbe az orosz-ukrán háború aktuális gazdasági, katonai és politikai kérdéseit, érintve a média felelősségét is. 

Azzal kapcsolatban, hogy meddig bírhatja Ukrajna a háborút, eltértek a vélemények.

Az egyik álláspont szerint az ukrán vezetés előbb-utóbb kénytelen lesz valamiféle kompromisszumot kötni, akár területi veszteségeket is bevállalni a tűzszünet érdekében, mivel az ország nem fogja sokáig bírni a jelenlegi háború emberi és anyagi veszteségeit.

A másik álláspont szerint ugyanakkor az ukrán közvélemény aligha fog belemenni abba, hogy engedjen az orosz agressziónak, és – nyugati támogatással a háta mögött – a háború folytatására fogja ösztönözni az ukrán vezetést.

Az e heti Klasszis Podcast résztvevői: Litván Dániel, Wéber Balázs, Mester Nándor Fotó: Privátbankár/Izsó Márton Artúr
Az e heti Klasszis Podcast résztvevői: Litván Dániel, Wéber Balázs, Mester Nándor Fotó: Privátbankár/Izsó Márton Artúr

Az idei már egyértelműen hadiköltségvetés Ukrajnában: a kiadások fele fog a honvédelemre menni - hangzott el. Hozzátettük azért, hogy az ország középső és főleg nyugati megyéiben kevésbé gátolja a termelést és a kereskedelmet a háború, viszont a 30 százalékos éves inflációt ott is nagyon megérzik. Kulcskérdés, hogy mennyire sikerül megvédeni a kritikus infrastruktúrát (energiatermelés, közlekedés), ami elengedhetetlen a folyamatos működés fenntartáshoz.

Az orosz gazdaságot ugyan nem roppantotta meg a háború, de a már életbe lépett olajembargó és a közelgő, kőolajtermékre vonatkozó embargó, valamint a gázexport beszűkülése változtathat ezen a helyzeten. Szintén érzékenyen érinti Moszkvát a nyugati technológia-transzfer leállása – kérdés, mindezt mennyiben tudják más piacokról pótolni.

Az adásban természetesen kitértünk arra is, hogy a nyugati országok a héten döntöttek arról: támadó harckocsikat, többek között Leopardokat szállítanak majd Ukrajnának.

Azonban több hónapba is telhet, amíg ezek a tankok bevethetők lesznek a harctereken, és kétséges, hogy a beígért mintegy 100-150 harckocsi elegendő-e ahhoz, hogy változtasson a háború alakulásán.

Végül, de nem utolsósorban elhangzott az is, hogy nem csak a hadszíntéren, hanem az információs térben is háború zajlik, amelyben mindkét fél él manipulatív eszközökkel, és próbálja megnyerni a nemzetközi közvéleményt (is).

Ebben a helyzetben óriási a média felelőssége, hiszen a hírek nagyrészt a mi szűrőinkön keresztül jutnak el a közönséghez: nap mint nap döntenünk kell arról, hogy milyen forrásoknak hiszünk, és hogyan tálaljuk az eseményeket.

És a műsorból kiderül az is, miért meghökkentő az 1420 nevű moszkvai YouTube-csatorna.

A mintegy 50 perces beszélgetést itt hallgathatják meg:

Hogyan hallgassunk podcastot?

A podcastot a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podcast lételeme, hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért a legjobb élményt mobil eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően, hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>