2p

Az Európai Bizottság egy újabb, tizedik európai uniós szankciócsomagot javasol Oroszország ellen.

Az újabb csomagot február 24-ig el is akarja fogadni az EU - írta laptársunk, a Privátbankár.hu.  A javaslatokat a nagykövetek és a tagállami szakértők ma vitatták meg Brüsszelben, az Európai Bizottság elnöke pedig ma néhány részlettel is elárult.

Egy hét maradt a szankciós lista véglegesítésére. Fotó: Európai Tanács
Egy hét maradt a szankciós lista véglegesítésére. Fotó: Európai Tanács

Ursula von der Leyen közleménye szerint a Bizottság egyrészt 11 milliárd euró értékű exportot fagyasztana be azzal a céllal, hogy

„megvonja az orosz gazdaságtól a kritikus fontosságú technológiát és ipari javakat”.

Többek között betiltanák azon elektronikus alkatrészek exportját is, amelyeket orosz drónokba, rakétákba és helikopterekbe is lehet használni.

Számba veszik majd az orosz jegybank EU-n belüli befagyasztott vagyonát, amit felhasználhatnak majd Ukrajna újjáépítésére. A pénzügyi büntetőintézkedéseket kiterjesztenék négy újabb orosz bankra, köztük az ország legnagyobb magánkézben lévő pénzintézetére, az Alfa bankra.

Tiltólistára kerülhet egy dubaji székhelyű hajózási társaság is, továbbá tilos lenne oda exportálni teherautókat és más teherszállító járműveket, építőipari gépeket, valamint olyan elektronikai komponenseket, amelyeket Oroszország fegyvergyártáshoz használhat fel.

A tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak egy hete van arra, hogy döntsön a bizottsági javaslatról, és véglegesítse a szankciók listáját.    

További részletek itt >>>>
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!