2p

A magyar külgazdasági és külügyminiszter újabb egzotikus szövetségest talált a világ egyik távoli szegletében.

Magyarország szövetségre lép a világ újbóli blokkosodásában ellenérdekelt közép-amerikai államokkal, köztük Panamával, amely hazánkhoz hasonlóan a keleti és a nyugati világ találkozási pontjaként működik, jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Panamavárosban a tárca közleménye szerint.

Lazán érkezett meg Panamavárosba a külgazdasági és külügyminiszter.
Lazán érkezett meg Panamavárosba a külgazdasági és külügyminiszter.
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető szerint napjainkban a világ számos pontján zajlanak olyan események, amelyek akár önmagukban is fenyegetést jelentenek a globális biztonságra, összeadódva pedig még inkább.

"És sajnos ebben a globális biztonsági fenyegetettségben a világ rohamléptekkel halad abba az irányba, hogy újra blokkokra szakadjon" – figyelmeztetett. Szerinte Közép-Amerikában is számos olyan ország van, „amelynek kifejezetten káros volna, ha a világot újra blokkokra szabdalnák fel". Ezekkel most szövetségre lép.

Beszélt arról is, hogy a Panama-csatorna fenntartása alapvető érdek a világkereskedelem akadálymentessége szempontjából, ugyanis itt halad át a kelet-nyugati áruforgalom egy jelentős része. "Ezért Panama is abban érdekelt, hogy a világkereskedelem szabad maradjon, Panama is ellenérdekelt a világ blokkosodásában," mondta.

A miniszter tudatta, hogy hamarosan végső fázisába kerül az Európai Unió és hat közép-amerikai ország társulási megállapodása, annak a végrehajtása már a soros magyar elnökségre fog maradni.

Szerinte évente tíz panamai hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és nagy a túljelentkezés. Emellett szerinte igen keresettek az országban a fejlett hazai vízgazdálkodási, mezőgazdasági, hulladékkezelési és gyógyszergyártási technológiák, így több magyar vállalat is megjelenhet a helyi piacon, ami rendkívül jó ugródeszka lehet a térségbeli terjeszkedéshez is.

Szijjártó Péter kedden megkezdett közép-amerikai körútja első állomásán Panama külügyminiszterével és kereskedelmi miniszterével, illetve Panamaváros érsekével is tárgyalni fog.

Laptársunk, a Privátbankár nagyinterjúját a külgazdasági és külügyminiszterrel itt olvashatják: Nem lesz magyar-orosz határ Szijjártó Péter szerint,

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!