3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez történt az elmúlt fél napban az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Az orosz csapatok folytatták hadműveleteiket Avgyjivka (Kelet-Ukrajna) környékén, és "megerősített előrehaladást" értek el, írja a Kyiv Independent az amerikai ISW kutatóintézet elemzésére hivatkozva. A helyszínen készült fotók és videók azt mutatják, hogy az orosz erők Krasznohorivkától északra nyomultak előre – ez a település 7 kilométerre van Avgyjivkától. A felvételeken az is látszik állítólag, hogy az ukrán erők visszavonulnak az Avgyjivka déli peremén lévő ipari zónából. Az ukrán hadsereg eközben visszavert orosz támadásokról számolt be a település 15 kilométeres körzetében.
   
 • Húsz ukrán drónt semmisített meg Oroszország légterében, a moszkvai, a tulai, a kalugai és a brjanszki régió felett a légvédelem vasárnapra virradóra - közölte az orosz védelmi minisztérium. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a történteket "tömeges dróntámadás-kísérletnek" nevezte. A távirányírott repülőszerkezeteket a moszkvai régió különböző területein észlelték: Naro-Fominszk közelében, Ogyincovo és Ramenszkoje és Podolszk környékén.  Andrej Vorobjov, a régió kormányzója öt drón elfogásáról számolt be, amelyek három esetben "a földön lévő építményekben kárt okoztak", de senki sem sérült meg. Az orosz főváros három repülőterén 15 repülőjárat indítását és fogadását halasztották el az MTI híradása szerint.
  Orosz dróntámadásban megrongálódott lakóépület belseje Kijevben 2023. július 13-án. Fotó: MTI/EPA
  Orosz dróntámadásban megrongálódott lakóépület belseje Kijevben 2023. július 13-án. Fotó: MTI/EPA
 • Ukrán félelmek szerint a téli orosz támadássorozatnak a kezdete lehet az a nagyszabású dróntámadás, amit szombat hajnalban hajtott végre az orosz hadsereg Ukrajna, nagyrészt Kijev ellen, írja a The Guardian. A fővárost az oroszok 75 darab iráni Shahed drónnal támadták, amelyekből 71-et lőtt le az ukrán légvédelem. Kijev szerint ez volt a legintenzívebb dróntámadás a háború kezdete óta. Öt ember megsérült a drónok lehulló darabjaitól, számos épület károsodott, 17 ezer ember maradt ideiglenesen áram nélkül. Ukrán tisztviselők szerint Moszkva az energia-infrastruktúrában akar kárt okozni a tél beköszöntével.     
     
 • Rendkívül fontosnak nevezte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy "az orosz dominanciájú" Szovjetunió által elkövetett népirtásként emlékezzenek meg az 1932-1933-as nagy éhínségről, amelyben ukránok milliói haltak meg. A tragédiát Ukrajnában holodomor néven tartják számon, amely "halálra éheztetést" jelent. Szombaton tartották az éhínség emléknapját. Zelenszkij a tömeges éhezést Oroszország Ukrajna elleni jelenlegi inváziójához hasonlította, amelynek során közszolgáltatási és gabonaexporthoz használt létesítményeket támadnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!