3p

Ez történt, amíg Ön aludt.

  • Az orosz csapatok fokozzák támadásaikat Avdiivka kulcsfontosságú városa ellen – közölték ukrán tisztek. Olekszandr Borodin a harmadik különálló rohamdandártól azt mondta, hogy az orosz erők jelentős gyalogsági támadásokat hajtanak végre. Amint azt az Espreso TV-nek elmondta: „Nemcsak a gyalogság halad előre, hanem a tüzérség, a drónok, a repülés párhuzamos munkája is, ugyanaz a légi bombázás. és több." Borodin szerint az orosz erők nem tudták gyorsan pótolni az utánpótlást, és az ukrán védelmi pozíciók szilárdak, az oroszok „nem értek el komoly sikereket”. Vitalij Barabash, az Avdiivka katonai adminisztrációjának vezetője szerint az orosz erők „éjjel-nappal lövöldöznek”, de az esőáztatta talaj visszatartja őket. "Amint a talaj megszárad, biztosan előre fognak lépni."
  • Ukrán csapás érhette a Herszon régióhoz tartozó Szkadovszkban lévő orosz szövetségi kémszolgálat (FSZB) bázisát. A Reuters jelentése szerint a csütörtöki támadásban öten haltak meg. Különböző jelentések arról szólnak, hogy magas rangú orosz tiszteket öltek meg. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium munkatársa azt mondta: „Tehát a megszállók jól tudják, hogy nincsenek biztonságban, figyelik őket, és bármikor megsemmisíthetők. Ukrajna nagy pontosságú nyugati fegyvereket használ ezekhez a csapásokhoz.”
  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország hadseregét túlterheli az ukrajnai háború. A legfrissebb napi hírszerzési jelentésükben azt írják, hogy Oroszországnak valószínűleg föld-levegő rakétarendszereket (Sam) kell átcsoportosítania területének távoli részeiről az Ukrajna feletti lefedettség fenntartásához, ami azt mutatja, hogy a konfliktus megterheli a hadseregét.
  • Az illegálisan megszállt Krím-félszigeten oroszok által beiktatott egészségügyi tisztviselők azt mondják, hogy a magánklinikák „önként” leállították az abortuszt, így az csak az állami kezelésű egészségügyi intézményekben elérhető. E lépéssel megfigyelők szerint az oroszországi, az abortuszok korlátozására irányuló szélesebb körű erőfeszítések közepette Vlagyimir Putyin egyre konzervatívabb rezsimje az ortodox egyház kegyeit keresi.

Ennek is tapsolhat Putyin. Fotó: MTI/EPA
Ennek is tapsolhat Putyin. Fotó: MTI/EPA

  • Az ukrán elnök legfőbb diplomáciai tanácsadója, Ihor Zhovkva szerint 2024 februárjában sor kerülhet Ukrajna globális békecsúcsára.
  • Ukrajna közölte nyugati szövetségeseivel, hogy a befagyasztott orosz vagyon után felhalmozott kamatok nem lesznek elegendőek a háború által elszenvedett károk kompenzálására, és reméli, hogy az eszközöket teljes egészében megkapja. Iryna Mudra, Ukrajna igazságügy-miniszter-helyettese elmondta, hogy Kijev partnerei azt fontolgatják, hogy adót vezetnek be a befagyasztott orosz eszközökre vagy befektetésekre, amit Kijev üdvözli, de nem látja elégségesnek.
  • A Kreml arra törekszik, hogy az egykori Wagner-katonákat bevonja az orosz katonai struktúrákba – írja Pjotr Sauer, a Guardian orosz ügyekkel foglalkozó riportere.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!