3p

Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek reggelre.

  • Egy kazettás bombákat alkalmazó orosz támadásban három ember halt meg Herszon városának egyik külvárosában – közölte egy ukrán tisztviselő –, ezzel hatra emelkedett az egy nap alatt meghalt civilek száma. Az orosz bombázás két embert ölt meg Donyeck térségében is – közölte az ukrán elnöki hivatal.
  • Az Európai Unió szerint egyértelmű fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra nézve, hogy Észak-Korea ballisztikusrakéta-technológiát alkalmazva katonai műholdat bocsátott fel – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön. Borrell az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatában arra reagált, hogy kedden Észak-Korea valószínűleg orosz segítséggel pályára állított egy katonai kémműholdat. Az uniós diplomata hangsúlyozta: az EU ismételten mély aggodalmának ad hangot az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködés elmélyítése miatt, amely sértheti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, valamint határozottan elítéli, hogy Phenjan fegyvereket ad Oroszországnak az Ukrajna elleni háború folytatásához.
  • Oroszország 18 év börtönbüntetésre ítélt egy ukrán férfit, aki megpróbált épületeket felrobbantani a Moszkva által ellenőrzött ukrajnai Melitopolban. Az orosz Kommerszant című lap szerint Dmitrij Golubev mondta: „ukrán vagyok, Ukrajnát védtem”.
  • Oroszország azt állítja, hogy sikerül szinte az összes olajat a nyugat által bevezetett 60 dolláros hordónkénti árplafon felett értékesítenie. Az EU, a G7-országok és Ausztrália 2022 decemberében vezették be az orosz olajra vonatkozó ársapkát.

Az oroszok kijátsszák az olajársapkát? Fotó: Depositphotos
Az oroszok kijátsszák az olajársapkát? Fotó: Depositphotos

  • A világ egyik legnagyobb vetőmagbankját, az ukrán magbankot sikeresen áthelyezték a frontvonalban lévő keleti Harkiv városából egy biztonságosabb helyre – közölte a Crop Trust nonprofit szervezet.
  • Az ukrán termények nagy része túlnyomórészt jó minőségű a téli szezon előtt – idézte az APK-Inform elemzői az állami meteorológiai szolgálatot. Ukrajna az őszi búza, az őszi árpa és az őszi repce legnagyobb termesztője. Ukrajna gabonaexportja a júliusban kezdődött 2023/24-es szezonban eddig 28 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.
  • Az amerikai hálaadás napján az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államok támogatását, mondván, hogy „az amerikai támogatásnak és a globális vezetésnek köszönhetően ukrán életek milliói menekültek meg”.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!