2p

Hosszú vita után megegyezés született egy ukrán fegyvervásárlásra szánt összegről, de a magyar kormány ott tesz keresztbe, ahol tud.

A Financial Times az ügyre rálátó uniós tisztviselőkre hivatkozva arról ír, hogy megint az Orbán-kormány akadályozza egy Ukrajnának szánt összeg kifizetését, amelyből a kijevi vezetés fegyvereket vásárolhatna.

Több hónapnyi vita után sikerült az uniós tagállamoknak megegyezésre jutnia arról, hogy az Unióban befagyasztásra került orosz vagyon termelte profit egy részét, mintegy 2 milliárd eurót kiutalják Ukrajnának, hogy ezt a pénzt is az orosz agresszió elleni védekezésre fordíthassa.

Ugyan a magyar kormány belengette a hasonló ügyekben már szokásos fenyegetőzését a vétózásról, végül azonban azzal az ígérettel sikerült rávenni a magyar vezetést a terv elfogadására, hogy ígéret született arról, a Magyarországra eső hányadot nem használják fegyverek vásárlására.

Azonban az uniós nagykövetek szerdai ülésén a magyar nagykövet mégis megakadályozta, hogy ez a pénz eljusson Ukrajnába, ugyanis nem volt hajlandó az ehhez szükséges lépések elfogadására. A magyar kormány arra hivatkozva tartja fel az eljárást, hogy ragaszkodik ahhoz, minden egyes ebből a forrásból származó tétel utalását külön, egyhangúan elfogadott határozathoz kötné. Az eredeti elképzelések szerint a kifizetés innentől automatikusan történne.

"Jelenleg mindent blokkolnak, ami Ukrajna katonai támogatásához köthető"

- mondta a lapnak az egyik forrása, hozzátéve, hogy ez várhatóan legalább a június 9-i európai parlamenti választásokig így is marad. Az uniós diplomaták ennek ellenére remélik, hogy sikerül megegyezésre jutni az első részlet júliusi esedékességéig. Magyar részről nem kívántak nyilatkozni a lapnak az ügyről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!