<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több ország is adhat Ukrajnának a tankokból, a lengyelek a berlini beleegyezés nélkül is adnának Leopardokat. Reggeli háborús hírösszefoglaló.

  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök ma éjjeli videoüzenetében arról beszélt, hogy vezető kormányzati, régiós és hatósági tisztviselőket fognak eltávolítani pozícióikból korrupciós ügyek miatt. „Már meghoztunk személyi döntéseket több minisztériumnál és más központi kormányzati szervezetnél, valamint régiós és hatósági szinteken is” – mondta az elnök, aki nem nevezte meg a leváltott tisztviselőket. Vasárnap az ukrán korrupcióellenes hatóság őrizetbe vette az infrastrukturális miniszter helyettesét, akit azzal gyanúsítanak, hogy 400 ezer dollárnak megfelelő kenőpénzt fogadott el tavaly szeptemberben, az országba szállított áramfejlesztőkkel vásárlásával kapcsolatos ügyletek során. A miniszterhelyettes tagadja a vádakat.
    Zelenszkij pártjának vezetője, David Arakhamia arról beszélt, hogy a tisztviselőknek a háborúra kellene koncentrálni és befejezni a gyanús ügyleteket. „Börtönbüntetéseket fogunk osztogatni a tavasszal. Ha a humánus megközelítés nem működik, akkor a háborús jog szerint fogunk eljárni” – jelentette ki.
  • Lemondott az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kirilo Timosenko, aki Zelenszkijtől kérte felmentését, akinek megköszönte a bizalmát és „a lehetőséget, hogy minden nap és minden percben jó cselekedeteket hajthasson végre”.
  • A Leopard 2 tankokat gyártó Rheinmetall szóvivője azt nyilatkozta, hogy a cég 139 harckocsit lenne képes leszállítani Ukrajnának, ha erre felkérést kap. A cég korábban csak év végére tartotta elképzelhetőnek Leopard 2-esek harckész állapotra hozását.
    A lengyel miniszterelnök tegnap arról beszélt, hogy a Leopardok Ukrajnába szállítására adott német engedélytől függetlenül kész saját készleteiből tankokat küldeni Ukrajnába. Mateusz Morawiecki azt mondta, kérni fogják Berlin beleegyezését, de ez „másodlagos fontosságú”, és azt is hozzátette, hogy Lengyelország mellett más, a Leopardokat hadrendben tartó európai államok is hajlandóak lennének tankokat átadni Ukrajnának, és összesen mintegy 100 harckocsi szállítása van napirenden.

  • Az északkelet-ukrajnai Szumi régió kormányzója szerint orosz támadás ért egy lakóházat és a vasúti infrastruktúrát Vorozsba településen. Sebesültekről és halottakról egyelőre nem érekzett jelentés.
  • Az orosz állami hírügynökség szerint az orosz erők megsemmisítettek egy nagy ukrán lőszerraktárat a herszoni régióban.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter dél-afrikai látogatása során arról beszélt, hogy Ukrajna visszautasítja a béketárgyalásokat, és ez minél tovább folytatódik így, annál nehezebb lesz „megoldani a konfliktust”. Dél-Afrika közös hadgyakorlatot tart Oroszországgal és Kínával február közepén.