2p

Ez történt pénteken az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Az elmúlt hetek legnagyobb dróntámadását indította péntek kora reggel Oroszország Ukrajna ellen. A célpontok közt volt többek között Harkiv, Odessza, Herszon és Lviv. Az ukrán légierő állítása szerint a 40 drónból 24-et lőttek le. A drónok nyugaton és délen infrastrukturális létesítményeket, Harkivban pedig házakat és kereskedelmi épületeket károsítottak, valamint tüzet okoztak. Nyolc ember ellátásra szorult az "akut stressz" miatt, írta a The Guardian.
  Raktártüzet oltanak tűzoltók Lembergben 2023. szeptember 19-én, miután orosz dróncsapás ért három raktárépületet a nyugat-ukrajnai város ipari övezetében. Fotó: MTI/EPA/Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat
  Raktártüzet oltanak tűzoltók Lembergben 2023. szeptember 19-én, miután orosz dróncsapás ért három raktárépületet a nyugat-ukrajnai város ipari övezetében. Fotó: MTI/EPA/Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat
 • Előnyösebb állásokat foglalt el a kupjanszki frontszakaszon az elmúlt héten az orosz hadsereg, miközben a herszoni régióban megakadályozta, hogy az ukrán erők megvessék lábukat a Dnyeper bal partján - közölte az erre a hétre vonatkozó hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium az MTI szerint.
   
 • Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Herszon megyei Csaplinkában egy nő életét vesztette, hárman pedig súlyos sérüléseket szenvedtek, amikor két amerikai rakéta csapódott a szociális ellátó- és munkaügyi központ épületébe, írta az MTI.
   
 • Az orosz külügyminisztérium pénteken válaszintézkedés gyanánt megvonta Angel Grigorov, a bolgár közszolgálati rádió moszkvai tudósítójának akkreditációját és az újságírót kiutasította az országból. A tárca tájékoztatása szerint Grigorov kiutasítása közvetlen válasz arra, hogy szerdán Bulgáriából kiutasították az addig Szófiában akkreditált Alekszandr Gaszjukot, a Rosszijszkaja Gazeta kémkedéssel megvádolt tudósítóját.
   
 • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok egy része az illegális fegyverpiacon keresztül az afganisztáni tálibokhoz került. "Most azt mondják: Ukrajnából fegyverek kerülnek a Közel-Keletre. Hát persze, hogy így van, mert eladják őket" - mondta az orosz elnök egy moszkvai rendezvényen, hozzátéve: "és eladják őket a táliboknak, onnantól kezdve pedig bárhova kerülhetnek." A Reuters hírügynökség összesítése szerint az ukrajnai háború kezdete óta a nyugati országok több tíz milliárd dollár értékben küldtek Ukrajnának fegyvereket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!