2p

Az orosz-ukrán háború 837. napja kezdődött vasárnap. Reggeli összefoglaló. 

  • Az ukrán katonai hírszerzés komoly csapás beviteléről számolt be. A DIU állítása szerint az orosz Asztraháni terület Ahtubinszki repülőterén, az ukrán háborús övezettől közel 600 kilométerre lőttek ki egy Szu-57-es multifunkcionális vadászgépet – erre még nem volt példa a háború során korábban.
     
  • Az orosz erők június 8-án 429 alkalommal támadták a Zaporizzsjai területet, nyolc települést célba véve, de civil sérülések nem történtek. Az ukrán katonaság jelentése szerint 181 különböző drón támadta a településeket, valamint más rakétarendszerekkel is támadtak az oroszok.

Mentőalakulatok tagjai egy orosz légitámadásban megsérült lakóháznál a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. október 18-án. Az ötemeletes házat ért légicsapásban két ember életét vesztette, hárman megsérültek
Mentőalakulatok tagjai egy orosz légitámadásban megsérült lakóháznál a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. október 18-án. Az ötemeletes házat ért légicsapásban két ember életét vesztette, hárman megsérültek
Fotó: MTI/EPA

  • Támogatási tervet dolgozott ki Ukrajnának Emmanuel Macron francia, és Joe Biden amerikai elnök. A tervezet egyebek mellett tartalmazza azt a kötelezettségvállalást, hogy támogatják a befagyasztott orosz vagyon felhasználását Kijev megsegítésére. Az orosz vagyonból származó nyereség lehívása egyes országok részéről aggodalmakat váltott ki, de az amerikai pénzügyminisztérium egyik tisztviselője a héten azt mondta, hogy az USA és G7-partnerországai előrelépést értek el. Biden azt mondta, hogy ha Putyin sikerrel jár az Ukrajnával folytatott háborújában, akkor nem áll meg.
     
  • Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint az orosz hadsereg újoncokkal és besorozottakkal való feltöltése nem teszi lehetővé, hogy nyáron több fronton is nagyszabású támadó hadműveleteket hajtson végre, mivel az új tartalékosok nem lesznek képesek első- vagy másodvonalbeli behatoló erőként fellépni.

(The Guardian, Ukrainska Pravda)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!