3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez történt az elmúlt órákban, amíg Ön aludt.

  • Az orosz légvédelmi rendszerek hétfő hajnalban megsemmisítettek két Ukrajnából indított drónt Belgorod térsége felett – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül. Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos Belgorod régió kormányzója közleményében azt mondta, hogy nem történtek személyi sérülések, és dróntörmelék hullott egy útra a Jakovlevszkij körzetben.
  • A román külügyminisztérium felhívta Oroszország bukaresti missziójának vezetőjét, hogy panaszt tegyen egy orosz drón újabb töredékeinek felfedezése miatt, amelyeket az Ukrajna elleni támadáshoz használtak. Ez már a második ilyen alkalom volt egy héten belül. A román kormány minisztere, Iulian Fota tiltakozását fejezte ki Románia légterének nyilvánvaló megsértése miatt.
  • Victoria Nuland szerint Washingtont „lenyűgözte” az ukrán ellentámadás. Az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese hozzátette: „Ha Ukrajna nem nyer, ha Putyin sikerrel jár, ez a fajta gonosz normalizálódik az egész világon. Ukrajna a demokrácia jobb oldalán áll, és szüksége van a támogatásunkra.”
  • Ukrajna újonnan kinevezett védelmi minisztere, Rusztem Umerov felszólította Kijev partnereit, hogy növeljék a nehézfegyver-szállításokat az orosz erők elleni hosszú és nehéz ellentámadás közepette.

Victoria Nuland szerint Washingtont „lenyűgözte” az ukrán ellentámadás. Fotó: Depositphotos
Victoria Nuland szerint Washingtont „lenyűgözte” az ukrán ellentámadás. Fotó: Depositphotos

  • Lakosok és ukrán aktivisták azt állították, hogy az orosz közvéleménykutatási dolgozók felfegyverzett katonákkal házhoz mentek, és őrizetbe vetették azokat, akik nem voltak hajlandók szavazni azokon a színlelt választásokon, amelyeket Oroszország Ukrajna megszállt régióiban tart ki. Az emberekre nyomás nehezedik, hogy írjanak „magyarázó nyilatkozatokat”, amelyek egy büntetőeljárás alapjául szolgálhatnak.
  • Oroszország eközben azt közölte, hogy kísérletek történtek az illegitim választások szabotálására – többek között egy drón elpusztított az egyik szavazóhelyiséget Zaporizzsja tartományban a szavazóhelyiségek vasárnapi megnyitása előtti órákban.
  • Vlagyimir Putyin a letartóztatástól való félelem nélkül részt vehet a G20-ak jövő évi Rio de Janeirói csúcstalálkozóján – mondta Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, amikor átvette a fórum vezetését. Putyint háborús bűnökkel vádolják a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt. Lula – aki ellentmondásosan próbálta magát Moszkva és Kijev béketeremtőjeként pozícionálni – azt mondta: „Amit elmondhatok, az az, hogy ha én leszek Brazília elnöke, és ha Brazíliába érkezik, akkor nincs ok arra, hogy letartóztassák.” Brazília az ICC tagja.
  • Egy kitüntetett ukrán parancsnok felszólította Volodimir Zelenszkijt, hogy lépjen közbe egy brit katona, a 21 éves Alexander Garms-Rizzi ügyében, akit 12 hónapos börtönbüntetésre ítéltek, miután elhagyta az ezredét, miközben azt Észtországban bevetették, és csatlakozott az ukrán idegenlégióhoz. Hat hónapot töltött a fronton a déli Mikolajiv város közelében, mielőtt visszatért az Egyesült Királyságba. Júliusban ő volt az első brit katona, akit bebörtönöztek dezertálás miatt. A bírósági indoklása szerint megszegte a parancsot, és „biztonsági kockázatot” teremtett. Roman Kostenko politikus, a különleges erők ezredese elmondta, hogy Garms-Rizzi személyes parancsnoksága alatt szolgált Ukrajnában. Most azt kérte levélben Zelenszkijtől, hogy járjon közben Garms-Rizzi börtönbüntetésének enyhítéséért.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!