3p

A szerdai az orosz-ukrán háború 637. napja volt. Esti hírösszefoglaló.

 • Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, hogy Oroszország mindig is „kész volt a tárgyalásokra, hogy véget vessen az ukrajnai háború tragédiájának.” Az orosz elnök a G20-ak találkozóján virtuálisan felszólalva az ukrajnai invázió óta eddigi legbékésebb megjegyzéseit tette, de aztán Kijevet hibáztatta a béketárgyalások elmaradása miatt.
   
 • Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán csapatokra nehéz védelmi műveletek várnak a keleti front egyes részein, miközben a téli hideg beköszönt. Az elnök hozzátette, hogy a déli frontvonal mentén harcoló erők továbbra is támadó akciókat hajtanak végre.

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. Fotó: MTI/AP
Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. Fotó: MTI/AP

 • Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államokkal rendkívül lesoványodtak Oroszország kapcsolatai, és bármelyik pillanatban megszakadhatnak. Marija Zaharova szóvivő újságíróknak úgy fogalmazott, hogy Washington lépései „kiszámíthatatlan következményekhez” vezethetnek.
   
 • Petteri Orpo finn miniszterelnök azt közölte, hogy országa három határátkelőt zár be, miután Helsinki azzal vádolta a Kremlt, hogy az elmúlt hetekben menedékkérők százait utaztatta a finn-orosz határra. A lépéssel így csak egy átkelő marad nyitva az Oroszországgal közös, 1340 kilométeres határon, amely egyben a NATO és az EU határa is.
   
 • Orbán Viktor Ukrajnával kapcsolatos kijelentése borzolta fel az idegeket Európában. A magyar miniszterelnök levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, azt állítva, hogy az Európai Bizottság által november 8-án javasolt hivatalos jelöltségi státuszt nem kellene az uniós vezetőknek jóváhagyniuk. A miniszterelnök egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy „az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy megegyezzen a bővítési folyamat jövőjéről, hacsak nem sikerül konszenzust találni az Ukrajnával kapcsolatos jövőbeli stratégiánkról.”

 • Charles Michel kijelentette, hogy a jövő hónapban nehéz találkozóra számít Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban. Megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy decemberben döntés szülessen.
   
 • Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint orosz újságírók egy csoportját dróntámadás érte az ukrán erők részéről Zaporizzsja térségében. Közölte, hogy egy riportert orvosi ellátásban részesítettek, de senki sem sérült meg életveszélyesen.
   
 • Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint több mint 10 ezer civil halt meg Ukrajnában Oroszország teljes körű inváziója óta. A becslések szerint a valós áldozatok száma ennél jóval magasabb.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!