2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vasárnapi már az orosz-ukrán háború 767. napja volt. Legfontosabb híreink. 

 • Két halálos áldozata van a vasárnap Ukrajnát ért csapásnak. Lemberg városában az infrastruktúra ellen indított cirkálórakéta támadásban meghalt egy ember, valamint halálesetről számoltak be Harkiv régiójából is, itt egy 19 éves férfi hunyt el légitámadásban, a lövedék egy benzinkutat ért.

Ukrán tűzoltók próbálják megfékezni egy orosz rakétatalálatot kapott ipari épület lángjait
Ukrán tűzoltók próbálják megfékezni egy orosz rakétatalálatot kapott ipari épület lángjait
Fotó: MTI/EPA

 • A kritikus infrastruktúrát érintő támadás következtében Odessza régiójában több ezren maradtak áram nélkül, miután egy lezuhant orosz drón törmelékei tüzet okoztak egy energetikai létesítményben. Oroszország az elmúlt napokban fokozta az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásait, amelyek több régióban is jelentős károkat okoztak.
   
 • Vlagyimir Putyin aláírta a tavaszi rutinszerű sorozási kampányt elrendelő rendeletet, amelyben 150 ezer állampolgárt hív be a kötelező katonai szolgálatra - derült ki a Kreml honlapján közzétett dokumentumból. Oroszországban minden férfinak 18 éves korától egyéves katonai szolgálatot vagy ezzel egyenértékű képzést kell teljesítenie a felsőoktatásban. Szeptemberben az orosz elnök olyan rendeletet írt alá, amelyben 130 ezer embert hívott be az őszi hadjáratra, tavaly tavasszal pedig Oroszország 147 ezer ember besorozását tervezte.
   
 • Oroszország további megelőző és védekező intézkedések bevezetésére készül a Fekete-tengeren – közölte a brit védelmi minisztérium legújabb hírszerzési jelentésében. A dokumentum szerint négy uszályt észleltek a novorosszijszki tengeri kikötőben a fekete-tengeri flotta létesítményének bejáratánál. Ezek a kikötő védelmét hívatottak erősíteni.
   
 • Húsvét alkalmából üzent Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök kijelentette: „Védjük magunkat, kitartunk, a lelkünk nem adja fel”. Hozzátette, „nincs olyan éjszaka vagy nap, amikor az orosz terror ne próbálná megtörni az életünket". Zelenszkij végül kiemelte, biztos benne, hogy lehetséges a halál elhárítása, és az élet győzedelmeskedhet majd.
   
 • Márciusi sikereiről számolt be az ukrán védelmi minisztérium.  A közösségi oldalon közzétett tájékoztatás szerint ebben a hónapban a Fekete-tengeren március 5-én elsüllyesztett egy orosz járőrhajót, március 24-én pedig további négyet – három nagy partraszálló hajót és egy felderítő hajót – megrongált. Az ukrán állításokat nemzetközi források nem erősítették meg.

(The Guardian, Sky News)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!