3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Jóváhagyta programnyilatkozatát hétfői ülésén az új, Robert Fico vezette pozsonyi kormány. A dokumentum szerint az Ukrajnában zajló konfliktus olyan megoldását támogatják, amely a nemzetközi jogon alapul, és tiszteletben tartja Ukrajna függetlenségét, területi egységét és önvédelemre való természetes jogát. Szerintük az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy a konfliktus katonai megoldására nincs kilátás, és a szlovák kormány a nemzetközi közösségnek a tűzszünethez és béketervekhez vezető kezdeményezéseit fogja támogatni. A programnyilatkozat egy másik pontjában leszögezik: a kormány szociális-gazdasági céljai nem teszik lehetővé a védelmi célú kiadások növelését.
   
 • Felavatták Romániában hétfőn a holland, dán, amerikai és román együttműködéssel megalapított Európai F-16-os Kiképzőközpontot (EFTC), ahol a román és más NATO-szövetséges katonák mellett az ukrán hadsereg pilótáit fogják felkészíteni az F-16-os harci gépek használatára. Az ukrán pilóták az európai államok által Ukrajnának adományozott F-16-os harci gépekkel fognak repülni, kiképzésük várhatóan hat hónapig tart. A romániai kiképzőközpontba a múlt héten érkezett meg öt holland F-16-os harci repülő.
  Fél évig tarthat a kiképzés az F-16-osokra. Fotó: Wikipédia
  Fél évig tarthat a kiképzés az F-16-osokra. Fotó: Wikipédia
 • Három ember életét vesztette orosz rakétacsapásokban a dél-ukrajnai Herszonban helyi közlések szerint. Állítólag a város központi részét érte támadás. Az orosz csapatok tavaly év végén kivonultak a városból, de mostanában rendszeresen lövik a a feladott területeket, írta a The Guardian.
   
 • Nyitott a párbeszédre az ukrajnai rendezés ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök, de fontosnak tartja az eredményességet - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak nyilatkozva. Olaf Scholz német kancellárnak azzal a nyilatkozatával kapcsolatban, amelyben a Putyinnal való tárgyalás lehetőségéről szólt, azt mondta, hogy "aligha mondható el, hogy a mérleg nyelve az orosz érdekek figyelembevétele felé billenne".
   
 • Az orosz védelmi minisztérium hétfőn kiadott hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy ukrajnai frontszakaszon 11 rohamot vertek vissza, ennek során több mint hétszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg.
   
 • A "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága hétfőn 30 évi szabadságvesztésre ítélte Oleh Zavaleckijt, az ukrán tengerészgyalogság volt szakaszparancsnokát, amiért tavaly márciusban Mariupolban négy civilt saját kezűleg, további kettőt pedig a társaival közösen agyonlőtt, írta az MTI.
   
 • A kormány továbbra sem járult hozzá az ukrajnai fegyverszállítások európai uniós finanszírozásához, s ez mindaddig így lesz, amíg nem kap garanciát arra vonatkozóan, hogy az ukrán hatóságok nem veszik fel többé koholt vádak alapján valamely magyar vállalatot a háború nemzetközi szponzorainak listájára - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
   
 • Katonák és rendőrök péntekről szombatra virradó éjszaka közös akció keretében erőszakkal mozgósítottak hadköteles férfiakat Ungvár egyik hostelében, közöttük egy buszsofőrt is. A buszsofőr az ungvári Monada hostelben szállt meg, ahová november 11-én, szombaton éjjel 1 óra 30 perc körül rendőrök és katonák hatoltak be, igazoltatták az ott tartózkodó férfiakat, majd a hadköteleseket elhurcolták.

  (Forrás: MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!