<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Országgyűlés elnöke kétoldalú megbeszéléseket folytatott kenyai látogatásának második napján, Kövér László Nairobiban találkozott Moses Masika Wetangulával, a kenyai nemzetgyűlés és Kingi Jeffah-val, a szenátus elnökével - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A közlemény szerint Kövér László azt mondta, "a Kenyai Köztársaságra Kelet-Afrika vezető gazdasági-politikai tényezőjeként tekintünk". Az Országgyűlés elnöke elismerését fejezte ki tárgyalópartnereinek azért a fejlődésért, amin Kenya az elmúlt évtizedekben keresztülment, és azért a stabilizáló szerepért, amit az ország a kelet-afrikai régióban betölt. Kövér László nagyra értékelte Kenya fontos hozzájárulását a terrorizmus elleni harchoz, a regionális biztonság megteremtéséhez és a regionális migrációs folyamatok kezeléséhez - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy a mostani látogatása a 2019-ben, Budapesten, Justin Muturi előző házelnökkel megkezdett eszmecsere folytatásaként hozzájárul a két ország, a két nép és a két parlament kapcsolatainak szorosabbra fűzéséhez, valamint ahhoz, hogy a két ország korábbi baráti viszonyát új alapokra helyezve Magyarország ismét aktív szerepet töltsön be a szubszaharai afrikai térségben, és hogy kölcsönösen előnyös partneri együttműködést alakítson ki a térség államaival.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kingi Jeffah, a kenyai szenátus elnöke Nairobiban 2023. március 6-án. Fotó: MTI/Országgyűlés Hivatala
Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Kingi Jeffah, a kenyai szenátus elnöke Nairobiban 2023. március 6-án. Fotó: MTI/Országgyűlés Hivatala

Szem előtt tartva Kenya közvetítő és stabilizáló szerepét a régióban, Magyarország támogatja az Európai Unió és Kenya közötti együttműködés szorosabbá tételét, különösen az Átmeneti Gazdasági Partnerségi Megállapodás lezárását és a megállapodás mihamarabbi alkalmazását - áll a közleményben. "Meggyőződésünk, hogy az így létrejövő partnerségek elősegítik a kiszámítható gazdasági környezet kialakítását, és nagyban ösztönzik a mindkét fél számára előnyös kereskedelmet, beruházásokat és politikai együttműködést" - áll a közleményben.

A parlamenti együttműködésről szólva a tárgyaló felek szándékukat fejezték ki a parlamenti baráti tagozatok mielőbbi megalakítására és a hivatalok közötti kapcsolatfelvételre, a tapasztalatok kölcsönös megosztására. Kövér László fontosnak nevezte, hogy az együttműködés elmélyítésének részét képezze a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok bővítése. Ennek megfelelően javasolják, hogy a gazdasági ügyekben illetékes bizottságok akár online formában egyeztessenek konkrét együttműködési lehetőségek esetén.

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett Kövér László kiemelte az együttműködés fontosságát azokkal a globális kihívásokkal szemben, amelyek mindannyiunkat érintenek és amelyek közös érdekeinket fenyegetik. A házelnök ezek között említette a terrorizmust, a klímaváltozást, a migrációt vagy a háborús konfliktusokat.

A közlés szerint Moses Masika Wetangula és Kingi Jeffah is megköszönte a magyar kormány nagylelkű felajánlását, hogy az Európai Unió összes többi országát felülmúlva, kiemelkedően magas kvótát biztosítva, Magyarország évente 200 kenyai egyetemistának nyújt tanulmányi ösztöndíjat, ami iránt rendkívüli az érdeklődés.

(MTI)