5p

Az infláció elszállt, India visszafogta magát, szakértők pedig Navalnij halálát kommentálták. 

 • A romhalmaz bevételéért, amely valaha Avgyijivka volt, tízezres nagyságrendű katona életét áldozta fel az orosz hadvezetés. Az ukrán–orosz emberveszteség nyugati becslések szerint egy a tízhez aránylott egymáshoz. Ez súlyosabb a Bahmut ostroma idején egy évvel ezelőtt kialakult számoknál. A település elfoglalásának egyetlen értelme, hogy Vlagyimir Putyin katonai sikerről számolhat be az orosz elnökválasztás előtt. Donyeck városának katonai célpontjai az ukrán tüzérség lőtávolságán belül maradtak.
 • Az ukrán hadsereg két hadifogoly meggyilkolásával vádolja az oroszokat, ami egy rossz minőségű légi felvétellel támaszt alá. Az AFP hírügynökség nem tudta megerősíteni a videó hitelességét vagy azt, hogy hol történhetett az eset.
 • Az egyik európai ország titkosszolgálata több mint 100 dokumentumot gyűjtött arról, hogy a Kreml dezinformációs kampányt folytatott Vododimir Zelenszkij ukrán elnökkel szemben – írta a Washington Post. Több száz közösségimédia-poszt és hamis cikk igyekezet kihasználni a közte és Valerij Zaluzsnij volt főparancsnok közti ellentétet.
 • A müncheni biztonságpolitikai fórumon összevitatkozott egymással egy német és egy amerikai republikánus politikus az utóbbinak azon az állításán, miszerint Putyin nem jelent egzisztenciális veszélyt Európára nézve. Ugyanitt Mette Frederiksen dán miniszterelnök bejelentette, hogy országa teljes tüzérségi lőszerkészletét átadják Ukrajnának. A mennyiségről nem beszélt.

Alekszej Navalnij nem jelentett komoly veszélyt az oroszországi rezsimre – mondta Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő. Tragikus halálhíre azért vet óriási hullámokat, mert külföldön a legismertebb orosz ellenzéki politikus volt. Vlagyimir Putyin személyes okok – vélhetően a fényűző életéről szóló dokumentumfilmek – miatt gyűlölte, és küldte a halálba. Politikai jelentősége nem volt nagyobb, mint azoké a többé-kevésbé ellenzéki vagy álellenzéki politikusoké, akiket ugyanúgy kiszorítanak a közéletből, mint őt.

 • Navalnij halála voltaképpen rossz időpontban történt Putyin nézőpontjából, mert csendes, sima választást akartak – mondta Mark Galeotti brit Kelet-Európa szakértő, egyetemi professzor. Emellett az amerikai Kongresszusban folyó vitában újabb érvet adott azoknak, akik folytatni akarják Ukrajna támogatását. Navalnij annak a reménynek a szimbóluma volt, hogy mehetnének másként is a dolgok Oroszországban. Ez a halálával elenyészett. Talán a Nyugatnak jeleznie kellene, hogy nem mondott le az orosz társadalomról, nem gondolja, hogy csak totalitárius rezsimben képes élni fenyegetve szomszédait, hanem képes másként is megszerveződni elismerve például Ukrajna jogát arra, hogy saját útját járja. Valami ilyesmi lehetett Navalnij álma, amit életben kéne tartani – véli Galeotti.
 • A Egyesült Államok és az Egyesült Királyság moszkvai nagykövete virágot vitt a Szoloveckij kőhöz az orosz fővárosban, ahova a Navalnij előtt tisztelgők kezdtek virágokat hordani. Ez az emlékmű a szovjet időkben elkövetett politikai megtorlások áldozatainak állít emléket.
 • Az orosz hadsereg célja vélhetően részben Avgyijivka, részben Luhanszk megye ukrán kézen lévő két százalékának elfoglalása a márciusi kirakat elnökválasztásig – mondta George Barros, az amerikai Institute for the Study of War Oroszországgal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője. Mariupol és Bahmut elfoglalásával az oroszok bizonyították, hogy a városi harcokban nagy áldozatok árán el tudják érni a céljaikat.
 • Az oroszok az ukrán front több szakaszán az ősz vagy január eleje óta támadásban vannak, aminek az lehet az eredménye, hogy ezek lendülete áprilisra kifullad – folytatta az elemző. Ez esélyt ad az ukránoknak arra, hogy ellentámadásokkal visszavessék a megszállókat. Ha csak védekeznek, akkor az oroszok az eddigiekhez hasonló módon taktikai előrenyomulásokkal, kis területeket megszerezve haladhatnak előre.
 • Vlagyimir Putyin jobban örülne, ha Joe Biden nyerné az elnökválasztást az Egyesült Államokban, mert kiszámíthatóbb, tapasztaltabb, mint várható ellenfele Donald Trump – mondta az orosz elnök újságíróknak. Biden régi politikai iskolához tartozik. Három éve, amikor Genfben találkozott vele, semmi jelét nem látta nála kognitív problémáknak.

Putyin inkább Bident szeretné? Fotó: Depositphotos
Putyin inkább Bident szeretné? Fotó: Depositphotos

 • Oroszországban januárban 7,4 százalék volt az év/éves infláció a Roszstat adatai szerint, amit szakértők a katonai költekezésnek tulajdonítanak. Ez megegyezik a decemberi adattal. A moszkvai jegybank célértéke 4 százalék. Az oroszok érzékenyek a gyors inflációra, mert még emlékeznek az 1990-es évek hiperinflációjára.
 • India az elmúlt hónapokban csökkentette az orosz olaj vásárlását – derült ki a tankhajók nyomon követése alapján., Ez komoly gondot okozhat az exportőrnek, mivel nincs elég tárolókapacitása pufferkészletek képzésre. Ezért vagy még olcsóbban kell adnia a fekete aranyat Kínának, vagy le kell építenie olajkitermelő kapacitása egy részét. Egy olajkutat nem lehet ki-be kapcsolgatni, főként a fagyos körülmények között, ezert a lezárt kutakat végleg elveszthetik.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!