<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

63 orosz és 116 ukrán hadifogoly térhetett haza, az oroszok két brit önkéntes holttestét is visszaküldték. Mariupol körül egyre több az orosz katona, újabb ország küld Leopard-tankokat Ukrajnának - összefoglaló.

  • Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt. 116 katona került vissza Ukrajnába az ukrán tájékoztatás szerint; Oroszország pedig azt közölte, hogy 63 orosz hadifogoly térhetett haza. Oroszország kiadta két, Ukrajnában megölt brit önkéntes holttestét is. Ők január 6-án tűntek el a kelet-bakhmutai Szoledar közelében, miközben civileket próbáltak evakuálni.
  • Merrick Garland, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere most először engedélyezte, hogy az ország megkezdje a lefoglalt orosz pénzek felhasználását Ukrajna megsegítésére. A pénz Konsztantyin Malofejev orosz oligarchától elkobzott vagyonból származik, miután áprilisban vádat emeltek ellene a szankciók kijátszása miatt - tette hozzá. Az ukrán főügyész, Andrij Kosztyin üdvözölte a lépést. Azt mondta, hogy az elkobzott vagyonból 5,4 millió dollárt fordítanak "Ukrajna újjáépítésére".
  • Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának. A pontos darabszám még nem ismert, "néhány harckocsi" szerepelt Antonio Costa miniszterelnök közlésében. Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen. Portugália most együttműködik Németországgal, hogy beszerezze a működésképtelen harckocsik javításához szükséges alkatrészeket. Részletek a Privátbankár.hu cikkében >>
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel. Zelenszkij beszámolója szerint megköszönte Sunaknak az ukrán csapatok kiképzését a brit Challenger harckocsik használatára. Rishi Sunak pedig elmondta: igyekeznek biztosítani, hogy az Egyesült Királyság védelmi célú katonai felszerelései a lehető leggyorsabban eljussanak a frontvonalhoz.
  • Az ukrán elnök emellett továbbra is lobbizott annak támogatásáért, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiltsa el Oroszországot a jövő nyári párizsi játékokról. Állítólag legalább 230 ukrán sportoló és edző vesztette életét a háborúban.
  • Az ukrán statisztikák szerint több mint 130 ezer orosz katona esett el a harcokban az invázió kezdete óta. Azt mondják, pénteken 720-szal nőtt az elesett orosz katonák száma. Az ukrán fegyveres erők vezérkara által közzétett számadatokat nem lehet független forrásból ellenőrizni - és nem egyeznek az oroszok által közölt számokkal.
  • Mariupol városa körül mintegy 10-15 ezerrel nőtt az orosz katonák száma a helyi polgármester tanácsadójának közlése szerint. Petro Andriuscsenko a Telegramon azt írta, hogy ezzel az orosz csapatok összlétszáma most körülbelül 30 ezer fő. A katonák a környező falvakban állomásoznak.
  • Szombat reggel közel két órán át országos légiriadó volt Ukrajnában. Értesülések szerint  egy nagy hatótávolságú korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép szállt fel a fehéroroszországi Machuliscsen repülőteréről, és Kinzsal rakétákkal felszerelt orosz MiG-31K repülőgépeket észleltek.