5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rakétákat azután szállították válaszlépésként, miután az Amerikai Egyesült Államok figyelmeztetése ellenére Oroszország ilyen nagy hatótávolságú rakétákat vetett be. Hírek a háború 792. napján.

  • Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a 300 km-re lévő célpontokat eltalálni képes Atacms nagy hatótávolságú rakéták már ebben a hónapban megérkeztek Ukrajnába az elnök utasítására, mielőtt a Kongresszus szerdán elfogadta az amerikai biztonsági csomagot. Vedant Patel, a külügyminisztérium szóvivője kifejtette, hogy a fegyverek egy márciusi, Ukrajnának szánt segélycsomag részét képezték – nem annak, amelyet a Kongresszus most hagyott jóvá és Joe Biden elnök is aláírt. „Ezt nem jelentettük be az elején, de fenn akartuk tartani Ukrajna működésének biztonságát.”

Himars rakétakilövők Atacms rakétákkal
Himars rakétakilövők Atacms rakétákkal
Fotó: Mariusz Burcz

  • Ukrajna megkezdte a nagy hatótávolságú Atacms rakéták alkalmazását: a múlt héten bombáztak egy orosz katonai repülőteret a Krím-félszigeten, az elmúlt napokban pedig az orosz erőket egy másik megszállt területen – közölte az AP hírügynökséggel névtelenséget kérő két amerikai tisztviselő. Egyikük szerint a Biden-kormányzat korábban figyelmeztette Oroszországot, hogy ha nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat használnak Ukrajnában, akkor Washington ugyanezt a képességet biztosítani fogja az ukránoknak. Oroszország pedig megtette ezt.
  • Christopher Grady admirális, az amerikai katonai vezérkar alelnöke azt állította az Associated Pressnek, hogy a nagy hatótávolságú fegyverek segítik Ukrajnát az orosz logisztika és a frontvonalak mögötti csapatösszevonások megsemmisítésében. Elmondta, hogy mérlegelték körültekintően és hosszan mérlegelték a szállítási döntést. „Úgy gondolom, hogy eljött az idő, és a főnök [Biden] úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy biztosítsa ezeket a harctéri események alapján."
  • Ukrajna külügyminisztere méltatta az amerikai politikusokat, amiért jóváhagyták a régóta halogatott, 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot országának, de kijelentette, hogy a nyugati szövetségeseknek fel kell ismerniük, hogy „az európai béke korszaka véget ért”, és Kijevnek elkerülhetetlenül több segítségre lesz szüksége az Oroszország elleni harchoz.
  • A szerdán közzétett jogszabály értelmében Ukrajna leállította az új útlevelek külföldi hivatalaiban történő kiadását a katonakorú férfi állampolgárai számára, annak érdekében, hogy hazatérjenek a hadseregben jelentkező katonahiány enyhítésére. A bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy a 18 és 60 év közötti külföldön élő férfiak konzuli szolgáltatásait felfüggesztették az új mobilizációs törvény hatálybalépéséig. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy az útlevélfelfüggesztés csak az új kérelmekre vonatkozik, és minden korábban benyújtott kérelmet feldolgoznak.
  • A lengyelországi Varsóban ukránok százai tolongtak egy zárt útlevéliroda előtt. Sokan dühösek voltak, mert úgy érezték, hogy igazságtalanul célozták meg őket. „A törvénynek a hadsereg elől menekülő emberek ellen kéne intézkednie” – mondta Maksom, egy 38 éves teherautó-sofőr. „Nem kérdezik meg tőlünk, hogy milyen indokkal mentünk külföldre… Miért lennék hadszökevény, ha legálisan mentem külföldre?” Ukrajna lengyelországi nagykövete, Vaszil Zvarics az AFP-nek azt mondta, hogy „az ukrán konzuli hivatalokhoz április 23. előtt benyújtott kérelmeket teljes egészében feldolgozzák, és az ilyen személyeknek kiállítják az útleveleket”.
  • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy egy csoport ukrán gyerekek „orvosi, mentális és szociális gyógyulása céljából tartózkodik Katarban”, miután Oroszország azt állította, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekek cseréje zajlik. „Korábban mindannyiukat erőszakkal kitoloncolták Oroszországba, de a baráti Katar közvetítői erőfeszítéseinek köszönhetően szabadon engedték őket” – mondta Zelenszkij, de nem tért ki Oroszország azon állítására, hogy 48 gyermek vett részt a cserében. Maria Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa, akit háborús bűnök miatt keres a nemzetközi büntetőbíróság, azt állította, hogy Oroszország 29 gyermeket ad át Ukrajnának, 19 pedig Oroszországba megy.
  • Ukrán drónok támadtak olajlétesítményeket Nyugat-Oroszországban – erősítették meg szerdán Kijevben védelmi források. A nyugat-oroszországi szmolenszki és lipecki régiók tisztviselői először jelentették be a támadásokat, és ukrán pilóta nélküli légi járműveket tettek felelőssé az energiatelepeken történő tűz keletkezéséért. Egy másik dróntámadás a délebbre fekvő lipecki régiót célozta, ahol kohászati és gyógyszergyári telephelyek találhatók – mondta Igor Artamonov kormányzó. Az orosz erők egy ukrán dróngyártó létesítményére és az ukrán hadsereg üzemanyagraktárára csaptak le - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 4561-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4822-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - jelentette az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

(The Guradian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!