5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A volt elnök megjegyzéseit hangnemváltásnak minősítik épp néhány nappal azelőtt, hogy a republikánusok szavaznának a több milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagról. Híreink a háború 786. napján.

 • Donald Trump kijelentette, hogy Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára, amit a Reuters hangnemváltásként ír le épp néhány nappal azelőtt, hogy a republikánusok szavaznak majd a 61 milliárd dolláros segélycsomagról az Egyesült Államok Képviselőházában. „Mindenki egyetért abban, hogy az ukrán túlélés és erő sokkal fontosabb Európának, mint nekünk, de nekünk is fontos! Európa is léphetne már!” – mondta Trump a Truth Social Thursday közösségimédia-platformján.
 • A volt elnök közvetlenül nem támogatta a segélycsomagot, ehelyett posztjának nagy részét Amerika európai szövetségeseinek szentelte, akik nem költenek eleget Ukrajna támogatására. A bejegyzés vitathatatlanul Trump egyik első elismerése, hogy Ukrajna túlélése fontos, és amerikai biztonsági érdek. Egyes kemény jobboldali republikánusok ennek ellenére úgy értelmezték a posztot, mint annak jelzését, hogy ellenzi a jelenlegi segélycsomagot, bár Trump ezt nem mondta ki szó szerint.

Donald Trump volt amerikai elnök irányt mutathat a republikánusoknak a segélycsomag ügyében
Donald Trump volt amerikai elnök irányt mutathat a republikánusoknak a segélycsomag ügyében
Fotó: MTI/AP/Chris Seward

 • Denisz Smihal ukrán miniszterelnök üdvözölte a 61 milliárd dolláros segélycsomaggal kapcsolatos előrelépést csütörtökön, és azt mondta, hogy az amerikai tisztviselők biztosították, hogy Kijev a segély jóváhagyását követően heteken belül új fegyverekhez juthat. Smihal figyelmeztetett a harmadik világháború kitörésének lehetőségére, ha Ukrajna veszít Oroszországgal szemben.
 • Letartóztattak két német-orosz állampolgárt Dél-Németországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szabotázstámadást terveztek, többek között amerikai katonai létesítmények ellen, és komoly erőfeszítést tettek Ukrajna katonai támogatásának aláásására. Német médiaforrások szerint a Dieter S-ként és Alexander J-ként emlegetett férfiakat azzal gyanúsítják, hogy orosz kémként működtek a Kreml megbízásából.
 • A lengyel és az ukrán ügyészek bejelentették, hogy letartóztattak egy lengyel férfit, akit azzal vádolnak, hogy segített az orosz titkosszolgálatok terevezett műveletében, hogy meggyilkolják Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A Pawel K-ként azonosított férfit azzal vádolják, hogy kész volt repülőtéri biztonsági információkat átadni orosz ügynököknek. A férfit szerdán letartóztatták Lengyelországban.
 • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megköszönte Németországnak, hogy beleegyezett egy újabb Patriot légvédelmi rendszer szállításába Ukrajnába, és azt mondta, hogy a héten a G7-találkozón más országokat is felkér további fegyverek átadására. A G7-ek miniszterei a Capri szigeti találkozójukon elismerték, hogy több légvédelmi rendszert kell eljuttatni Ukrajnába – írja a Reuters. A miniszterek állítólag megtapsolták Kulebát, amikor csatlakozott hozzájuk háromnapos összejövetelük második napján.
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a nyugatnak többet kellene tennie Ukrajna egének Oroszországtól való megvédése érdekében, miután az északi Csernyihiv városát megtámadták. „Ez nem történt volna meg, ha Ukrajna elegendő légvédelmi felszerelést kapott volna, és ha a világ eltökéltsége elegendő lett volna az orosz terror elleni küzdelemre” – írta az X-en közzétett posztjában.
 • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a közösségi médiában külön posztban megismételte Zelenszkij megjegyzéseit, és azt javasolta, hogy Ukrajnának ugyanolyan fedezetben kellene részesülnie a légitámadásokkal szemben, mint Izraelnek. „A Közel-Keleten láttuk, hogyan néz ki az emberi életek megbízható védelme a rakétákkal szemben” – tette hozzá, utalva Irán Izrael elleni drón- és rakétacsapatára, amelyet a nyugati és izraeli erők meghiúsítottak.
 • Legalább 17 ember meghalt és 61-en megsérültek szerdán, miután három orosz rakéta becsapódott Csernyihiv belvárosába, és eltalált egy nyolcemeletes lakóházat. A katasztrófavédelem legfrissebb jelentése szerint az áldozatok között két gyermek is van.
 • Az Egyesült Államok oroszországi nagykövete csütörtökön meglátogatta a bebörtönzött amerikai riportert, Evan Gershkovichot, és azt mondta, hogy „jó hangulatban van” – jelentette az AFP. A 32 éves Gershkovich több mint egy éve a hírhedt moszkvai lefortovoi börtönben van, miután egy uráli riportútja során letartóztatták, és kémkedéssel vádolták – a vádakat ő, munkáltatója és az amerikai kormány is tagadja.
 • Oroszország több száz ausztrál állampolgár számára tiltotta meg a beutazást – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. Kijelentették, hogy Moszkva határozatlan időre bezárja 235 önkormányzati képviselő előtt a belépést az úgynevezett „oroszellenes program” miatt.
 • Az ukrán-magyar határszakaszon 4706-an léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5469-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t. A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

(The Guardian, MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!