2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Világbank a korábban becsültnél nagyobb idei globális GDP-növekedést vár, azonban jövő évi GDP-növekedési előrejelzését lefelé módosította.

A Világbank keddi jelentésében az idei globális növekedési előrejelzését 2,1 százalékra emelte a januárban várt 1,7 százalékról, miután az Egyesült Államok, Kína és a világ más nagy gazdaságai a vártnál ellenállóbbnak bizonyultak. A Világbank közlése szerint azonban a szigorú monetáris politika, a magasabb kamatok az eddigi várakozásoknál nagyobb mértékben lassíthatják a gazdasági növekedést, ezért a bank a jövő évi globális növekedési előrejelzését 2,4 százalékra módosította a januárban várt 2,7 százalékról.

Jövőre lassulásra számítanak Washingtonban. Fotó: Depositphotos
Jövőre lassulásra számítanak Washingtonban. Fotó: Depositphotos

A Világbank most 5,6 százalékos idei kínai GDP-növekedést valószínűsít a januárban becsült 4,3 százalékkal szemben, az Egyesült Államok idei gazdasági növekedését pedig 1,1 százalékra prognosztizálja a januárban előrejelzett 0,5 százalék után - adta hírül az MTI. A bank előrejelzése szerint a globális GDP-növekedés 2025-re 3,0 százalékra emelkedik.

A Világbank szerint az infláció fokozatosan mérséklődik, azonban a maginfláció várhatóan a jegybanki célok felett marad számos országban 2024-ben is.

"A szegénység csökkentésének és a jólét terjesztésének legbiztosabb módja a foglalkoztatás - a lassabb növekedés pedig sokkal nehezebbé teszi a munkahelyteremtést" - nyilatkozta Ajay Banga, a Világbank elnöke. Azonban a növekedési előrejelzések nem sorsszerűek - tette hozzá.

A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát május elején választották a Világbank új elnökévé, a posztot hivatalosan június 2. óta tölti be. Elődje, David Malpass februárban jelentette be, hogy ötéves megbízatásának lejárta előtt, idén júniusban távozik posztjáról. Ezt akkor azzal indokolta, hogy "új kihívásokat keres magának".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!