2p

A hétfői az orosz-ukrán háború 621. napja volt. Esti hírösszefoglaló.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elkerülhető tragédiának nevezte a legalább 19 katona halálát okozó orosz rakétatámadást, amely egy ukrán katonai ünnepségen történt. Egyes jelentések szerint a halálos áldozatok száma jóval magasabb lehet, miközben a védelmi tárca és a haderő vezetőire nyomás nehezedik amiatt, hogy az eseményt egy támadásnak kitett, frontvonal menti faluban rendezték meg.
   
 • Források szerint Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy indul a márciusi elnökválasztáson, tehát minden bizonnyal legalább 2030-ig hatalmon marad majd. Sajtóhírek szerint a döntését az indokolja, úgy érzi, hogy „át kell vezetnie Oroszországot az elmúlt évtizedek legveszélyesebb időszakán”.

Putyin 2030-ig maradna. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin
Putyin 2030-ig maradna. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin

 • A Szabad Európa megbízott elnöke arról számolt be, hogy Oroszország túszul ejthette egyik újságíróját egy Egyesült Államokkal történő esetleges fogolycsere reményében. Alsu Kurmashevát október 18-án vették őrizetbe, amikor édesanyját látogatta az országban.
   
 • Több tucatnyi szállítmányozási vállalat tulajdonosai három nagy ukrán-lengyel határátkelőt zártak le tiltakozásul a szomszédos ország vállalkozásainak szerintük tisztességtelen versenyelőnye ellen.
   
 • Ukrajna gabonaexportja csaknem harmadával csökkent a tavalyi évhez képest - derül ki a mezőgazdasági minisztérium adataiból. Az adatok szerint Ukrajna gabonaexportja 9,8 millió tonnára esett vissza a 2023-24-es július-júniusi értékesítési szezonban. A közzétett számok szerint tavaly ilyenkor Ukrajna 14,3 millió tonnát exportált.
   
 • Az Odesszai Nemzeti Művészeti Múzeum közölte, hogy hét kiállítást, amelyek többsége kortárs ukrán művészek munkáit mutatja be, megrongált egy orosz csapás tegnap késő este, amely egy nagy krátert hagyott maga után a 124. évfordulóját ünneplő múzeum előtt. Ukrajna külügyminiszter-helyettese kijelentette, hogy Kijev mélységesen felháborodott a támadás miatt, és felszólította az ENSZ párizsi székhelyű örökségvédelmi ügynökségét, az UNESCO-t, hogy ítélje el azt.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!