7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tavaly ősztől jelentős dráguláson mentek át a könyvek a papírárak megugrása és az általános infláció miatt. Belepillantottunk a könyvkiadók 2022-es pénzügyi beszámolóiba, mert kíváncsiak voltunk, hogy az áremelkedés ellenére az olvasók mennyire tartottak ki a papírillatú lapozgatás mellett.  

A könyvkiadók tavalyi pénzügyi beszámolóit böngészgetve szerencsére egyből feltűnik, hogy az emberek továbbra is szeretnek olvasni, ugyanis nem, hogy csökkent volna a forgalom, de a többségüknél jelentősen nőtt is. Hogy ez a könyvkiadóknak mennyire hozott nyereséget, az már más kérdés.

Libri Csoport

A 754 fős kollektívával üzemelő Libri-Bookline Zrt.-nek 30,8 milliárd forintos bevételéből a nyeresége is szép lett, 2,3 milliárd. Ebbe a remek pénzügyi helyzetbe érkezett 2023. június 13-án a hír, hogy szerződést kötöttek a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalatával, az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC vált a Libri Csoport 98,41 százalékos tulajdonosává.

Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva már másnap jelezte, hogy nem kívánja könyveit a jövőben itt megjelentetni, de Bödőcs Tibor sem hagyta szó nélkül a tranzakciót. Mások ugyan még kivárnak, de a jövőben számítani lehet még egyéb szerzők, sőt talán olvasók lemorzsolódására is.

Rendesen felkavarta a könyvkiadói piac állóvizét az MCC tranzakciója. Fotó: Depositphotos
Rendesen felkavarta a könyvkiadói piac állóvizét az MCC tranzakciója. Fotó: Depositphotos

Ha már MCC, kevésbé ismert tény, hogy ők egyébként 2021-ben indítottak saját könyvkiadót MCC Press néven, amelynek már tavaly több mint 100 millióval nagyobb (164 millió) forgalma volt, mint az indulás évében, sőt, az induló év veszteségét is megfelezte, így zárta 50 milliós mínusszal az évet.

A Libri Csoporté még a Libri Könyvkiadó Kft. is, amelyhez olyan kiadók is tartoznak, mint a Diafilmgyártó Kft., a Park, a Helikon, a Kolibri vagy éppen a Jelenkor. De 2022-ben a csoport megszerezte a GLB Könyvkiadó Kft-t is.

És mint ismeretes, a Librinek közös vállalata van a Jaffa Kiadóval, a Scolarral, a Pesti Kalligrammal, a Sárközi és Társával, no és az E-könyv Magyarországgal is.

Líra Csoport

Jóval szerényebb mutatókkal zárta az évet a Líra, de egyébként is jelentősen kisebb, 260 fős csapattal dolgozik. Igaz, hogy az előző évinél erősebb, 10,3 milliárd forintos forgalmat tudhat maga mögött, ám nyeresége jócskán elmaradt a 2021-estől: 253 milliót könyvelhettek el. A Lírához tartozik az Athenaeum, a Partvonal Kiadó, a Manó Könyvek, a Magvető Könyvkiadó, a General Press, és az E-könyv Magyarország Kft. 50 százaléka is.

Tavaly egyébként a Librinél és a Líránál is nagyjából azonos könyvek kerültek be a felnőtteknek szóló sikerlista élére: például Delia Owens sikerkönyve, az Ahol a folyami rákok énekelnek, Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat és Örökölt sors, Náray Tamás Anyám szerint című műve, Máté Gábor világhírű orvos A test lázadása, illetve a Normális vagy című írása, vagy Edith Eva Eger magyar származású holokauszt túlélő, pszichológus A Döntés és Az ajándék című alkotása.

… és a többiek

A Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó vezetője a híres gyermekkönyvíró, Janikovszky Éva fia, Janikovszky János. Beszámolójukból kitűnik, hogy vásárlóik hiába növelték meg tavaly a forgalmukat 1,8 milliárd forintra, nyereségük mégis jelentősen visszaesett, 80 millióra. Janikovszky Évának a kiadónál megjelentetett naplójából egyébként idén nagysikerű előadás született Sodró Eliza főszereplésével.

Bár az ezoterikus tartalmakat népszerűsítő Édesvíz Kiadónak tavaly hajszálnyival visszaesett a forgalma, a 731 millió forintos bevételből mégis az elmúlt öt év legkisebb nyereségét, 24,3 milliót könyvelhetett el.

A Holnap Kiadónál is pörgött a forgalom, 142 milliós bevételből 6,7 milliós profitot realizáltak.

A 2021-ben 200 millió forintos tőkeemelésen átesett, és a kisebbségi tulajdonos kivásárlását követően egyszemélyes tulajdonúvá vált 35 fős Kossuth Kiadónak viszont ismét jókora veszteséget kellett lenyelnie. A 2021-es 51,8 milliós mínusz után tavaly több mint ennek a dupláját, 114 milliós veszteséget szenvedett el. Bevétele is elmaradt a korábbitól, bár így is sikerült 936 milliós forgalmat generálnia. Beszámolója szerint a Bookangel könyvkereskedelmi partnerük 2022-ben felszámolás alá került, ami önmagában 1,8 milliós veszteséget jelentett.

A Magyar Nemzeti Bank kötelékébe tartozó Pallas Athéné Kiadó tavalyi árbevétele is nagyobb lett, 157 millió forint, igaz, adózott eredménye jócskán alulmúlja a 2021. évit, 17,7 millió forintról esett 2 millióra.

Az 56 főt foglalkoztató, és anno a Frei-könyveket is megjelentető Alexandra Könyvesház és Kiadó egyik tulajdonosa, Matyi Dezső 2022. április 30-tól 3 éves eltiltás alá került. Az Alexandra igen fontos szereplője volt a magyar könyvpiacnak, több mint 80 boltja működött az országban. Jelenleg a cégvezetéstől eltiltott Matyi Dezső helyett a lánya, Matyi Alexandra irányítja a vállalkozást. Nem is olyan rosszul, hiszen a tavalyi évük csak kicsit maradt el a 2021-es évitől: 1,9 milliárd forgalom mellett 77,6 milliós profitot könyvelhettek el.

Ugyanakkor az e-beszámolókat tartalmazó oldalra feltöltött dokumentumokból az derült ki, hogy nem múlt el a céget övező rossz hangulat, ugyanis a Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága 2023-ban évközi mérlegkészítésre kötelezte, melynek célja „kellő bizonyosságot szerezni arról, hogy a közbenső mérleg egésze nem tartalmaz akár csalásból, akár hibából eredő lényeges hibás állítást”.

Ehhez plusz érdekesség, hogy évközi mérlege címe „üzletrész átruházás”, de a dokumentumra kattintva erre semmilyen utalást nem tesznek, sőt, a cégközlönyben sincs ennek nyoma. A kérdés tisztázására küldtünk kérdést Matyi Alexandrának, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Természetesen ha beérkezik az információ, frissítjük cikkünket. Az látható az Optenben, hogy június 26-án a NAV ellenőrzést rendelt el a cégnél.

Az Alexandra-csoporté a minőségi irodalommal foglalkozó, 16 fős Európa Könyvkiadó, amelynek még nincs fent a tavalyi beszámolója, meglehet, ez összefüggésben lehet azzal, hogy az Opten szerint idén májusban kaptak egy NAV-ellenőrzést. 

Az 1955-ben alapított, 31 fős Műszaki Könyvkiadó termékeit 2022-ben szintén vették rendesen, ennek ellenére a 951 milliós bevételből a korábbi nyeresége feleakkorára, 158 millióra esett vissza.

Pozsonyi Pagony sajnos szintén jelentős nyereségcsökkenést élt meg, az 54 millió forint az elmúlt évek legkisebb profitja. A szinte azonos tulajdonosok által 2021-ben bejegyzett Pagony Kiadó már szebb számokat hozott, megduplázva a forgalmát, 655 millió forintra, amelyből 159 milliós nyereséget tehetett zsebre.

Az Akadémiai Kiadó, amelyben a Magyar Tudományos Akadémia már csak 26 százalékban tulajdonos, és amelynek igazgatósága tavaly lapunk állandó szerzőjével, Bod Péter Ákos egyetemi tanárral, egykori jegybankelnökkel erősített, szintén szép évet tudhat maga mögött. 2 milliárdos forgalmából 528 milliós profitra tett szert, amelyből a tulajdonosok 547 milliós osztalékot ki is vettek. Beszámolójuk szerint jelentős belföldi árbevételnövekedésüket a konferencia üzletág újbóli fellendülésének tudják be.

Végül, de nem utolsósorban egy vadonatúj kis kiadó számaira is ránéztünk. A 2022-ben alapított, egyre izmosodó Felhő Café Könyvek Kiadó három tulajdonosából az egyik az épp a Librinek üzenő, Olaszországban élő és dolgozó Péterfy-Novák Éva, valamint Péterfy Gergely. Az első éve 17,2 milliós forgalmat hozott, melyből 6,7 milliós nyereséget könyvelhetett el,

és már most eldöntötték a tulajdonosok, hogy egyedülálló módon, a webshopjukban eladott köteteik után mostantól dupla jogdíjat fizet szerzőinek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!