5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Még mindig óriási érzés meginni egy kávét a falak között, ahol egykor például Karinthy is tette. De az egykor szellemi központnak számító Centrál Kávéházban olyan hírességek is megfordultak, mint a Nyugat írói, Ady Endre, Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Ottlik Géza, és még sokan mások. Most pedig újult erővel dübörög a grand café életérzés a Ferenciek tere sarkán álló legendás helyen.

Az 1887 óta fennálló, egykori szellemi műhelyként is üzemelő Centrál Kávéház több hullámhegy és hullámvölgy után futott bele 2020-ban a Covid-járványba, amikor 18 hónapra bezárásra kényszerült. Akkor egy tulajdonosváltás után újjászületett, s idén már kétéves évfordulóját ünnepelte 2022. április 11-én az ismét kinyitotta kapuit a Centrál Kávéház.

A költészet napja és az újranyitási születésnap egybeesése egyáltalán nem volt véletlen, hiszen a Centrál az egyik legnagyobb múltú irodalmi kávéház, a leghíresebb magyar vendéglátóhelyek egyike, bakancslistás látnivaló, amit látni kell, hangulatát meg kell élni és az itt mindent átszövő miliőbe bele kell kóstolni.

Kint is vagyok, bent is vagyok - érzés
Kint is vagyok, bent is vagyok - érzés
Fotó: Eventrend Group

A Centrálra mindig is jellemző volt a bátor, haladó szellemiség, megőrizve és tisztelve a virágzó történelmi korszak értékeit. Ezért ez most sincs másképp, a mai kor emberének kínálnak társasági, nagykávéházi élményeket, élvezetes jó ízekkel, inspiráló hangulattal.

Csipkerózsika-álomból ébredt

A Centrál ma legalább annyira egy hatalmas belvárosi terasz, mint egy történelmi időutazás. Ennek ez egyik kiemelt eleme, hogy minden nap folyamatos az élőzene a kávéház falai között. S hogy mi mindenért éri meg betérni az irodalom egykori fellegvárába a megújult gasztronómiai kínálatán túl?

A „Kint is vagyok, bent is vagyok érzésért” - amint az időjárás lehetővé teszi, felemelik a hatalmas ablaktáblákat és megnyitják az épületet a teraszok felé, hogy mindent átjárhasson a friss levegő a társasági életérzés és a gasztronómiai élvezetek között.

Hétféle Eggs Benedict közül választhatunk
Hétféle Eggs Benedict közül választhatunk
Fotó: Eventrend Group

Az egész napos reggeliért - miért ne kérhetne bárki vacsorára a páratlanul széles (7-féle) egg Benedict kínálatból egy fogást? Ki mondja meg, hogy reggeli ételeket csak reggel lehet fogyasztani? A betérők azt választanak és akkor, amikor csak akarnak, irány a nagykávéházi brunch irány.

A pazar grand café koktél kínálatért – ahol vermutok, spritzek és buborékok várnak mindenkit.

Széles koktélválaszték
Széles koktélválaszték
Fotó: Eventrend Group

Az egyedi kávékért – a Centrál baristája a legkitűnőbb és legkülönlegesebb kávékat varázsolja vendégek elé, például egy széles cold brew kávékínálat is elérhető.

A csodaszép üzenetekért a kávék mellé - minden kávé mellé rövid idézetek járnak József Attilától, Ady Endrétől, Kosztolányi Dezsőtől, Móra Ferenctől, Nádasdy Ádámtól, a Queentől, David Bowie-tól, John Lennontól, Louis Armstrongtól vagy Whitney Houstontól.

A klasszikusokért - gomba Stroganoff háromféle gombából elkészítve, burgundi marharagu, csodás hamburgerek, lecsók és társaik.

Az újragondolt mákos guba
Az újragondolt mákos guba
Fotó: Eventrend Group

A látványdesszertekért – némelyik lángol, folyik vagy olvad.

A napi 8 órányi élőzenéért - minden nap 10 és 14, valamint 18 és 22 óra között élőzene szórakoztatja a nagyérdeműt, ez jellemzően zongora, vagy zongora és hegedű duó vagy zongora és brácsa duó.

A feszengésmentes környezetért – ahová teljesen normális beülni akár csak egy kávéra, egy híres Centrál desszertre, de lehet szervezni ide egy baráti találkozót, üzleti megbeszélést is, vagy simán be lehet ülni egy laptoppal dolgozni.

Az aranykor

A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt. Alapítója Seemann kávés volt, a következő tulajdonos Grüneck Gusztáv 1900-ban vette át a kávéházat, őt pedig veje Mészáros Győző követte 1905-ben.

Ez volt a kávéház virágzó korszaka, a pesti szellemi élet egyik centrumaként tartották számon.

A Centrál Kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter – hogy csak néhányat említsünk az akkori szellemi életének nagyjai közül. 1940 és 1944 között a Centrálban működött a Bólyai Akadémia irodalmi és társadalomtudományi baráti kör Püski Sándorral, Féja Gézával.

A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat – így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György.

A Centrál Kávéház hajdanán, a Nyugat korában
A Centrál Kávéház hajdanán, a Nyugat korában
Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum honlapja

A Centrál szellemi központtá vált, és a Nyugat íróinak törzshelyévé is egyben. A lapnak kétszer is volt itt törzsasztala. Az első 1908-tól, az indulástól, 8 éven keresztül mindennaposak voltak az összejövetelek.

A Nyugat írói minden kedden összegyűltek a „Nyugat-zsúr”-ra, szerdánként pedig az írónők tartották itt összejöveteleiket. Megbecsült vendége a kávéháznak Karinthy Frigyes, aki miután Budáról Pestre költözött, a Hadikból a Centrálba tette át székhelyét.

A második világháború után eszpresszóvá alakították, majd 1949-ben bezárták. Ezután a Paprikaközpont Nemzeti Vállalat került a helyére, majd 1953-tól a Metro Építő Vállalat kultúrotthona és üzemi étkezdéje működött benne. 1965-től a kávéházat az ELTE Eötvös-klub néven diákklubként üzemeltette. 1993-ban az épületben nyílt meg a Wizard’s játékterem. 2021 novemberében a Budapest legidősebb kávéházának tartott Centrál működtetését az Eventrend Group vette át az Özyer Csoporttól. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!