6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Folytatódik az operaházi dolgozók sztrájkja: megállapodás hiányában csütörtök este a Mayerling című balettelőadás helyett a Don Giovanni lesz műsoron. Bárány Balázs Péter szakszervezeti elnököt kérdeztük a jelenlegi helyzetről és a távolabbi kilátásokról. 

“Azért nem gondolom sikertelen előadásnak. Nagyon nem! Köszönet az énekeseknek, hogy még nagyobbat énekeltek, a műszaknak, hogy éltek a régi színházi szabállyal: az előadás mindenek előtt. Köszönjük a közönségnek a lelkesedést …” - két napja ezekkel a szavakkal kommentálta Facebook-oldalán Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a tényt, hogy a dolgozók sztrájkja miatt némiképp módosult az aznapi Don Giovanni-előadás. Megtartották, de mivel a teljes zenekar és a férfikar is egy órán keresztül sztrájkolt, a közönség nem pontosan azt kapta, amire jegyet váltott. 

A szerdai Hunyadi László-előadás sem alakult sokkal jobban. A helyzetet Ókovács Szilveszter nagyívűnek szánt, ám inkább kínos beszéddel próbálta menteni, hangsúlyozva, hogy a nézők bizalmát azzal lehet leginkább meghálálni, ha megtartják az előadást. “Mindennel dacolva. Nincs az a vasutas [Ókovács Bárány Balázs Péterre, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökére utalt - a szerk.], aki meg tudná akadályozni az Opera működését” –közölte a személyeskedéstől sem visszariadó főigazgató.

Az operaházi dolgozók sztrájkja miatt a nézők további meglepetés előadásokra számíthatnak.
Az operaházi dolgozók sztrájkja miatt a nézők további meglepetés előadásokra számíthatnak.
Fotó: Depositphotos

Az előadás nyomokban Hunyadi-operát tartalmaz

“Összeszedtük az ország legjobb énekeseit egy Hunyadi-produkcióra, … itt vannak, lelkesek, készek önöknek énekelni" – folytatta Ókovács Szilveszter. Ebből azért már lehetett sejteni, hogy a Hunyadi László című operaelőadás a hiányzó nagyzenekar és az aznapra már be sem rendelt kórus nélkül – az énekesek és a zongorista törekvéseinek dacára – füstbe megy. Aki nem élt a jegyvisszaváltás lehetőségével, végignézhetett egy 25 perces kisfilmet “magyar narrációval” az Operaház történetéről, ingyen pezsgőzhetett az “elhíresült büfében”, és meghallgathatta a Hunyadi-opera legfontosabbnak titulált részeit. Aki ott volt, és nem futamodott meg a kedvcsináló után sem, bizonyára emlékezetes estének könyveli el a szerdát. 

Hamarosan kiderül, hogy a főigazgató látszólagos optimizmusa tartós lesz-e. Az viszont biztos, hogyha estig nem születik meg a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodás, akkor a csütörtök estére a Mayerling című balettelőadás helyére bepasszintott Don Giovanni is mehet a levesbe. “A szakszervezetek tagjai kitartanak, egyelőre nincs jele, hogy bárki feladná” – válaszolta az Mfor-nak Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke a kérdésre, hogy meddig tartható a jelenlegi helyzet. 

Sztrájk van, előadás van, megegyezés még nincs

Amint arról az Operaház közlését idézve korábban a Telex is írt: alapelv, hogy sztrájk miatt előadás nem marad el. “A közönség az első, az előadások ezért »minden körülmények között« elindulnak.” “Az egész arról szól, hogy erőből próbálják megoldani ezt a helyzetet, nem egyezséggel” – összegezte Bárány Balázs Péter. Mint mondta, a vezetőség arra játszik, hogy az emberek anyagilag és mentálisan is gyorsan kifáradnak. 

Ennek viszont egyelőre az ellenkezője igaz. A szerdán kétórásra tervezett sztrájk végül kitolódott: a zenekar tagjai egyáltalán nem ültek be a zenekari árokba. Bárány szerint ugyanez a kitartás jellemzi a díszítőmunkásokat is, akik nem bontották el a keddi Don Giovanni díszleteit, és a tervezett balettelőadásra sem építették át a színpadot. (FRISSÍTÉS: Az Operaház délután közzétette Facebook-oldalán: az esti Mayerling balett helyett valóban a Don Giovanni című operát tűzik műsorra, Szemerédy Károllyal a címszerepben. Aki a megváltozott műsort nem kívánja megtekinteni, visszaválthatja jegyét.)

“Az énekesek el fogják énekelni a darabot, őket ebből a szempontból nem érinti a sztrájk, mert szerződéses viszonyuk van. Nyilván találnak olyat, aki zongorán kíséri őket, de ez nem operaelőadás, hanem a közönség becsapása” – vélekedett Bárány. Szerinte mivel a dolgozók számára nem adottak a feltételek a tökéletes teljesítményhez, a nézőkkel szemben sokkal tisztességesebb lenne, ha a sztrájk idejére felfüggesztenék az előadásokat. 

“Sztrájkkal erősített kollektív munkaügyi vitánk egyébként nem Ókovács Szilveszterrel van, hanem a Magyar Állami Operaházzal. Az intézmény vezetésének kell ebben a kérdésben bölcs döntést hoznia, nem a főigazgatónak” – hangsúlyozta Bárány Balázs Péter, akit Ókovács Szilveszter nyilvánosan is előszeretettel nevez “nyugdíjas vasutasnak”. Bárány szerint a személyeskedés ebben a helyzetben nem szerencsés. Mint mondta, már eleve az, hogy “Ókovács Szilveszterre van kivetítve ez az egész, jelzi a helyzet abszurditását”. 

“Bál van az Operaházban” vagy inkább baj

A mostani sztrájk nem derült égből villámcsapásként érkezett és bénította meg az Operaház működését. Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete már tavaly jelezte, hogy amennyiben nem kerül sor a kollektív szerződés megkötésére és a beígért bérfejlesztésre, sztrájkba lépnek. 

Az ODFSZ elnöke elmondta: 2023-ban kezdték újra a kollektív munkaügyi vitát, ami 2017-ig nyúlik vissza, amikor a főigazgató felmondta a dolgozók három évvel korábban megkötött kollektív szerződését. Közlése szerint tízszázalékos bérfejlesztésben állapodtak meg, ám az intenzív érdemi tárgyalások elmaradtak. Decemberre – a kilátásba helyezett sztrájk előtt egy nappal – sikerült kialkudni nagyjából egy havi pluszjuttatást a társulati tagok számára, illetve megállapodtak egy sor, a munkakörülményeket javító intézkedésről – papíron. Február végén aztán megelégelték a várakozást, és március 19-től a megállapodásig sztrájkot hirdettek. 

“Volt egy hónapja az Operaház vezetésének, hogy erre felkészüljön. Nem történt meg. Sőt, Ókovács Szilveszter lesajnálta a társulatot, mondván, ők még sosem voltak képesek sztrájkot tartani” – mondta a szakszervezeti elnök. Állítása szerint a tárgyalások folytatódnak, és egészen addig nem hajlandók a sztrájk felfüggesztéséről tárgyalni, amíg érdemleges ajánlatot nem kapnak. “A sztrájk arról szól, hogy kárt okoz, ha tetszik, ha nem” – tette hozzá.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után megkeresett minket Ókovács Szilveszter, és az alábbi kiegészítést tette. "Valóban felmondtuk 2017-ben a kollektív szerződést (...), de jogszerűen tettük és komoly indokkal: bezártuk az Operaházat, elestünk bevételeink kétharmadától, 24 bérleményt kellett fenntartanunk. Ha nem mondjuk fel, becsődölünk, és a kollégák elveszítik a munkahelyüket."

A bérfejlesztéssel kapcsolatban az Operaház főigazgatója lapunknak azt írta: "a tíz százalékos bérfejlesztést bemutattuk, ahogy megléptük 2023. augusztus elsején (10 százalék), ugyanúgy megléptük volna 2024. július elsején is (10 százalék), ezt tehát okként nem lehet felhozni. Kevesellni lehet, de mi arra, amit ígértünk, fel voltunk készülve". 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!