3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A feltörekvő piaci devizák közül a forint zuhant a legtöbbet, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Valamennyi nagyobb nemzetközi lap és hírügynökség foglalkozott a forint gyengülésével. Az elemzések többsége a dollár euróval szembeni erősödését és a fokozódó recessziós félelmeket teszi felelőssé a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint gyengüléséért, de minden részletesebb elemzés, köztük a Bloomberg és a Reuters is kitér a tavaszi, választásokat megelőző hangulatjavító kormányzati kiadások negatív hatására – amelyek ikerdeficitet, azaz a folyó fizetési mérleg hiányának és az államháztartás hiányának egyidejű fellépését okozták –, miközben a jegybank devizatartalékai alacsonyabbak a régiós társakénál. Kiemelik emellett, hogy a jogállamisági aggodalmak miatt az unió visszatartja a 37 milliárd eurós Helyreállítási Alap pénzeit, ez a bizonytalanság pedig a régiós devizákhoz képest nagyobb forinteladást okoz.

A Bloomberg csütörtökön külön cikkben foglalkozik a forint árfolyamának alakulásával, miközben arról ír, hogy

a Magyar Nemzeti Bank újabb jelentős kamatemelést hajtott végre a szabadesés megállítására. A jegybank 7,75 százalékról 9,75 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot, ami messze a legmagasabb az Európai Unióban.

Ezt követően a forint erősödött az euróval szemben – írták.

A hírügynökség kiemeli, hogy a feltörekvő piaci devizák közül a forint esett a legtöbbet – több mint 12 százalékot –, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Nem véletlenül ütik a forintot. Fotó: Depositphotos
Nem véletlenül ütik a forintot. Fotó: Depositphotos

A Bloomberg már kedden is kiemelte a forintot, mint amelyre erős teher nehezedik. A hírügynökség azt írta: a dollár több mint kétéves csúcsra erősödött, mivel a recesszióval kapcsolatos növekvő aggodalmak arra késztették a befektetőket, hogy menedékeszközökbe fektessenek, ezért a kockázatosabb devizák Magyarországtól Kolumbiáig zuhantak. A befektetők jellemzően a világ legnagyobb tartalékvalutáját vásárolják, ha baj van, ami erősíti a zöldhasút. Hangsúlyozták, hogy az a félelem, hogy a monetáris politika globális szigorítása mindenütt árthat a gazdaságnak, hozzájárul a kockázatosabb piacok eszközeinek eladásához, miközben az európai energiaválsággal kapcsolatos növekvő aggodalmak még jobban megterhelik az itteni eszközöket.

A Reuters a forint mélyrepülésével kapcsolatban azt írta, hogy az ország romló kockázati profilja és az uniós pénzek jövőjével kapcsolatos aggodalmak tovább növelték a recessziós félelmeket, ami a forint kiugró gyengülése mellett az államkötvény-hozamokat is jelentősen emelte.

A forint euróval szembeni árfolyamának változása. Forrás: Investing.com
A forint euróval szembeni árfolyamának változása. Forrás: Investing.com

A hírügynökség hangsúlyozza, hogy a forint hetek óta erősen gyengülő pályán van, ami megnehezíti a jegybank erőfeszítéseit a kétszámjegyű infláció megfékezésére, és fokozza a magyar eszközök sérülékenységét az ukrajnai háború és a megugró energiaköltségek közepette.

Magyarország sebezhetősége tovább fokozódott

– írják elemzésükben. A folyó fizetési mérleg hiánya főként az energia magas importárai miatt nőtt, miközben a kormány még csak most kezdte meg a hatalmas költségvetési hiány megfékezését, amelyet az áprilisi választásokat megelőző költekezés okozott.

A Reuters mellett a Financial Times külön cikkben is foglalkozik azzal, hogy

a piacok arra várnak, hogy megállapodás szülessen a korrupcióval, az igazságszolgáltatás függetlenségével és a jogállamisággal kapcsolatos brüsszeli aggályok miatt befagyasztott 37 milliárd eurós uniós forrás felszabadításáról.

Erre azonban még nem került sor, sőt Brüsszel fokozza a Budapestre gyakorolt nyomást, ami tovább sújtja a magyar eszközöket – írják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!