<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi történt az orosz-ukrán háború 92. napján? 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök "váltságdíjat követel a világtól" az élelmiszerekért cserébe - mondta Liz Truss brit külügyminiszter, aki azzal vádolta az elnököt, hogy az ukrán gabonaexport oroszországi blokádja révén "fegyverként használja" az éhezést. Ugyanis jelenleg is több mint 20 millió tonna ukrán gabona rostokol a kikötőkben. Truss elmondta:

"Teljesen megdöbbentő, hogy Putyin megpróbálja váltságdíjra kényszeríteni a világot. Lényegében fegyverként használja az éhezést és az élelmiszerhiányt a világ legszegényebb embereinél. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy ez megtörténjen. Putyinnak fel kell oldania az ukrán gabonára vonatkozó blokádot" - tette hozzá.

  • A Kreml visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország blokkolta az Ukrajnából származó gabonaexportot, és a Nyugatot hibáztatta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókkal ilyen helyzetet teremtett.

Ukrán nő a megsemmisült lakása egyik helyiségében a Kijev közelében lévő Irpinyban 2022. május 26-án. Fotó: MTI/AP/Natacha PisarenkoUkrán nő a megsemmisült lakása egyik helyiségében a Kijev közelében lévő Irpinyban 2022. május 26-án. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko

  • Putyin ma délután telefonon beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnökkel. Az olaszok szerint a felek az ukrajnai helyzetről, az élelmiszerválságról és annak a szegény országokra gyakorolt hatásáról tárgyaltak. A beszélgetésről további részleteket nem közöltek.
  • Oroszországnak sikerült megoldania az importhelyettesítés fő feladatait az ország szuverenitását biztosító kulcsterületeken - jelentette ki Putyin az első, Biskekben megtartott Eurázsiai Gazdasági Fórumon videókapcsolaton keresztül felszólalva.

"Igen, természetesen az importhelyettesítés terén nem történt meg minden a korábbi években. Lehetetlen mindent megtenni. Az élet gyorsabb, mint az adminisztratív döntések meghozatala. De nincs miért aggódni: a legszükségesebb dolgokat megtettük a szuverenitásunkat biztosító kulcsfontosságú területeken" - mondta az államfő.

  •  Török tisztviselők szerint Ankara tárgyalásokat folytat Oroszországgal és Ukrajnával arról, hogy a Boszporuszon keresztül folyosót nyissanak az ukrajnai gabonaexportnak.

  • Ukrán tisztviselők elismerték, hogy Oroszország "fölényben van" az ország keleti részén zajló harcokban. Szerhij Haidai, a luhanszki régió kormányzója elmondta, hogy a régiónak már csak 5 százaléka van ukrán kézben - szemben az alig több mint egy héttel ezelőtti 10 százalékkal -, és hogy az ukrán erők egyes területeken visszavonulnak.
  • Két elfogott orosz katona bűnösnek vallotta magát egy kelet-ukrajnai város lövöldözése miatt. Ez a második háborús bűnökkel kapcsolatos per azóta, hogy az orosz csapatok megszállták az országot. 
  • A Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokban mintegy 8 ezer ukrán hadifoglyot tartanak fogva - közölte Rodion Mirosznyik luhanszki tisztviselő.
  • Legalább hét civil meghalt és 17 megsebesült, köztük egy gyermek, az északkelet-ukrajnai Harkiv városában. A lakosokat felszólították, hogy menjenek óvóhelyekre vagy maradjanak ott. 

(The Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.