2018. szeptember 12. 10:30

Az időközi választáson 305 ezer forint ment el jutalmakra.

Augusztus közepén időközi polgármester-választást tartottak Felcsúton, miután áprilisban lemondott tisztségéről a település vezetője - Orbán Viktor gyerekkori barátja és a miniszterelnök vejének üzletfele - Mészáros Lőrinc.

Mészáros Lőrinc Mészáros Lőrinc

A választást névrokona, a Fidesz-KDNP színeiben induló Mészáros László István nyerte. A szavazással összefüggő kiadásokról a felcsúti testület augusztus 28-i ülésén kaptak tájékoztatást a képviselők. Ezek szerint az időközi polgármester-választás összesen 1 173 480 forintba került.

Az egyes tételek között így oszlottak meg a költségek:

  • Személyi juttatások: 690 250 forint
  • Munkaadót terhelő járulékok: 157 222 forint
  • Dologi kiadások: 326 008 forint

Egy másik bontásból pedig az derül ki, hogy a választásban való közreműködésért 315 ezer forintot fizettek ki tiszteletdíjként, 305 ezer forintot jutalomként

Ezeket az összegeket nem önkéntesen határozzák meg a testületek, az Igazságügyi Minisztérium év eleji rendelete tartalmazza a választásokkal összefüggő normatívákat és tételeket. A felcsúti önkormányzat is erre a jogszabályra alapozva kalkulálta a választás költségeit.

A rendelet értelmében a két jegyzőkönyvvezető személyenként 35 ezer forint jutalomban részesült, a helyi választási bizottság 3 tagjának fejenként ugyanekkora összeg járt tiszteletdíjként. A helyi választási iroda tagjai között összesen 150 ezer forintot osztottak szét, az iroda vezetője 85 ezer forintban részesült.