2016. március 10. 04:22

A kormányfő többször is kinyilvánította már hosszú távú célját, miszerint Magyarországon az ipar GDP-n belüli részaránya érje el a 30 százalékot. Tavaly újabb kis lépést tettünk a megvalósulás irányába.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években többször, több formában is kinyilvánította már, szeretné elérni, hogy az ipar GDP-n belüli részaránya elérje a 30 százalékot és az unió legiparosodottabb országa legyen hazánk. A legfrissebb, tavalyi évre vonatkozó adatok alapján a cél elérése ha lassú tempóban is, de zökkenőmentesen zajlik.

2015-ben az ipar által megtermelt bruttó hazai termék 7736 milliárd forintot tett ki, ami 6,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ezen belül a feldolgozóipar még ennél is nagyobb mértékben, 7,8 százalékkal növekedett. Ez a bővülés noha alacsonyabb a 2014-esnél, mégis az elmúlt 5 év egyik legjobb teljesítményének mondható.

Mivel mindkét növekedési ütem, az iparé és a feldolgozóiparé is a GDP-nél nagyobb mértékű volt, az ágazatok részaránya is emelkedni tudott. Az ipar tavaly a GDP 22,9 százalékát tette ki, ami 0,3 százalékponttal magasabb részesedést jelent a 2014-esnél, és ennél nagyobb részarányra legutóbb az 1990-es évek végén volt példa, 1999-ben, amikor az ipar a bruttó hazai termék 23,5 százalékát jelentette. Ahogy az a grafikonon is jól látható, a mutató már tavaly elérte a válság előtti szintet, a következő lépcsőfok pedig a '90-es évek teljesítményének elérése lesz, ami egyáltalán nem tűnik kivitelezhetetlennek.

Igaz, rettentő hosszú folyamatnak nézünk elébe, hiszen az elmúlt néhány évben legfeljebb 0,8 százalékponttal tudott növekedni az ipar részaránya a GDP-n belül. Így pedig jó esetben is 2024 lehet az az év, amikor elérhetjük a kormányfő által nevesített 30 százalékot.

Nem állunk túlságosan rosszul a másik nevesített cél esetében. Az ipar 22,9 százalékos GDP-n belüli részaránya az uniós országok rangsorában a 6. legmagasabb volt tavaly. Előttünk Románia, Németország, Szlovénia, Norvégia és az élen Csehország szerepel. Az adatokkal kapcsolatban azonban ez még egyelőre csak becslésként értelmezhető, hiszen 7 ország esetében 2015-ös adatok hiányában az egy évvel korábbi értékeket tüntettük fel a rangsorban. Így van esély arra, hogy a 2014-ben szintén 22,9 százalékos részesedéssel bíró szlovák ipar is elénk került tavaly. Ebben az esetben úgy tűnik, hogy Magyarország az iparosodási rangsorban stagnálhatott a 7. helyen.

Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a feldolgozóipar tekintetében sokkal jobban állunk a rangsorban. A 20,4 százalékos tavalyi arány ugyanis a harmadik legmagasabb az unión belül. Előttünk Szlovénia áll és Csehország egy 2014-es adattal. Noha több ország esetében itt sincs 2015-ös adat, nem túl nagy bátorság kijelenteni, hogy a negyediknél rosszabb helyet nem igen kaphat Magyarország a 2015-ös listán (2014-ben szintén a negyedik legmagasabb volt a feldolgozóipar aránya a GDP-n belül).

mfor.hu