2019. június 4. 16:39

Továbbra is költséges elképzelései és tervei vannak az Orbán-kormánynak a sport területén. A tanuszoda- és tornaterem-építési programnak viszont úgy tűnik, befellegzett, ezen 7,5 milliárdot spórolnak.

Jövőre már nem lesz költségvetési forrás a kisebb, hosszú távú célokat szolgáló sportcélú kiadásokra - derül ki a 2020-as költségvetési törvényjavaslatból. A megalétesítmények és a sportági fejlesztések mellett ugyanis már nem jut pénz az alig néhány milliárd forintos tételekre. Így a következő évben nem folytatódik sem a tornaterem-, sem a tanuszoda-építési program, de a kültéri sportparkok fejlesztésére sem lesz forrás 2020-ban. Pedig utóbbi szolgálta leginkább azt a kormányzati célt, mely szerint 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar. Ezek a sportparkok ugyanis bárki számára elérhetőek voltak, sokkal jobban mozgásra ösztönözhették a lakosságot, mint egy-egy új stadion. Ráadásul túl sok pénzt sem emésztettek fel:

  • a tanuszodákra idén 2,6 milliárdot,
  • a tornatermekre szintén 2,6 milliárdot,
  • kültéri sportparkok fejlesztésére pedig 2,3 milliárdot különítettek el.

Összesen tehát 7,5 milliárd forintot szabadított fel a kormány ezen tételek kiiktatásával.

Mindeközben 2020-ban a tervek szerint összesen 177 milliárd forintot költene el a kormány sportra, amiből 87 milliárd forint csak a sportlétesítményekkel kapcsolatos fejlesztéseket és beruházásokat fedezi.

A maradék összeg sportági és működési támogatásként jelenik meg a költségvetésben. Persze, az egyes előirányzatok az év folyamány változhatnak, a kormány újabb forrásokat is átcsoportosíthat, de akár el is vehet, mint arra nemrég volt is példa, amikor váratlanul - egyelőre átmenetileg - Garancsiéktól és Kósáéktól is megvonta a korábban odaítélt és elfogadott támogatást.

Jövőre a Kósa Lajoshoz kötődő Magyar Korcsolyázó Szövetség 500, a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetség pedig 450 millió forintos támogatást remélhet.

A legnagyobb kiadást egyébként a Budapesten épülő új multifunkcionális sport- és rendezvényközpont jelenti (ez vélhetően a Népligetnél épülő új kézilabdacsarnok), amire 35 milliárd forintot különítettek el a büdzsében. Második legnagyobb összeget a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok fogják felemészteni, erre 22,2 milliárd forintot szántak. A harmadik legnagyobb összeg, 14,8 milliárd forint a Hungaroring Sport Zrt. támogatására lesz elkülönítve.

Több, évek óta húzódó, illetve folyamatban lévő projekt is feltűnik a jövő évi büdzsében. Így

  • a Honvéd új stadionjának fejlesztése 4,2 milliárddal,
  • míg az új Puskás-stadionra már csak 2,4 milliárd,
  • a gödöllői uszoda beruházás 1,7 milliárd,
  • az Újpesti Torna Egylet sportlétesítmény-fejlesztési támogatáa pedig 2,75 milliárd forintot igényel jövőre.

Ami a szakmai részt illeti, rekordösszeggel támogatnák meg a versenysportot, az idei 5,5 milliárd után 9,8 milliárdot szánnak erre a célra. A sportági szakszövetségek akadémiai rendszerének kialakítása 9,1 milliárdot igényelne az idei 7,15 milliárd után.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.