TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Évek óta hangoztatott cél az ipar részarányának 30 százalékra történő növelése a GDP-n belül. Az ipar tavalyi gyengélkedése azonban némileg visszább vetette a cél teljesülését.

Orbán Viktor miniszterelnök bizonyos időközönként rendszeresen hangsúlyozza hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazott célját, miszerint szeretné, ha az ipar GDP-n belüli részaránya elérje a 30 százalékot. Egyelőre közelében sem vagyunk még ennek, noha a céldátum korábban 2020 volt, viszont 2010 óta 2013-at leszámítva szinte zökkenőmentesen haladtunk a cél felé. Tavaly azonban elakadt a folyamat és visszaléptünk egyet.

Tavaly szinte egész évben gyengélkedett az ipari termelés, ami a végső statisztikában is megmutatta hatását, hiszen a GDP növekedéséhez mindössze 0,2 százalékponttal tudott hozzájárulni az ágazat. A termelés 7970 milliárd forintot tett ki, ami mindössze 0,7 százalékkal haladja meg a 2015-ös értéket és ennyire alacsony növekedésre 2009-ig visszamenőleg egyszer sem volt példa. Igaz, akkor a válság komolyan befolyásolta a gazdasági teljesítményt és 5,3 százalékkal csökkent a termelés értéke. Viszont ennek fényében is 1996 óta a második legrosszabb évnek tekinthető a tavalyi a termelés változásának szempontjából.

Mivel ezzel párhuzamosan a bruttó hazai termék értéke nominálisan 3 százalékkal emelkedett, vagyis az ipari termelésnél jobban, az ágazat részaránya a növekedés helyett szignifikánsan csökkent. Tavaly ugyanis 22,8 százaléka volt az ipar részaránya, ami 0,5 százalékponttal kevesebb a 2015-ösnél. Igaz, nagyobb rekordról nem beszélhetünk, hiszen még 2014-ben is ennél alacsonyabb, 22,4 százalék volt a részarány.

Az elmúlt 6 évet nézve egyáltalán nem mondhatnánk, hogy öles léptekkel haladtunk volna Orbánék célja felé, a kormányváltás évében ugyanis 21,9 százalékát tette ki az ipar a GDP-nek, ahonnan még 2 teljes százalékpontot sem sikerült előrébb lépni. A helyzetet tovább árnyékolja az a tény, miszerint 1998-ban 24 százalék volt az ipar aránya, ami abszolút rekordnak tekinthető. Vagyis történelmi viszonylatban álltunk ennél már sokkal jobban is.

Ráadásul, Orbánék 2020-as céldátuma egyre feszesebbé teszi a tempót, sőt lassan megkérdőjelezi a terv sikerét, hiszen az elmúlt közel akkora növekedés kellene az ipari termelés értékében, mint amekkorát összesen a 6 év alatt bővült az ágazat kibocsátása.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.