1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tartós emelkedés után csökkent a magyaroknál lévő készpénz összege. A betéteknél hasonló a helyzet. Íme A hét ábrája a Bukszától. 

A készpénzállomány fokozatos bővülése jellemezte az utolsó éveket, a múlt évben azonban irányváltás történt. A lakosságnál lévő készpénzállomány ugyanis éves szinten 119,3 milliárd forinttal zsugorodott.

Ez részben anak köszönhető, hogy a reálbérek csökkenése miatt visszaeső fogyasztás hatására mérséklődött a készpénz iránti kereslet. Emellett a kedvezőtlen tavalyi gazdasági könyezet miatt sok háztartás hozzányúlt a tartalékban lévő készpénzéhez és elköltötte. Másrészt a kiugróan magas infláció miatt sokan a készpénztartalalékukat olyan megtakarításokba tették, amelyek hozamot biztosítottak az elértéktelenedés helyett. Ugyanezek a tényezők szerepet játszhattak abban is, hogy a betétállomány is több mint 436 milliárddal csökkent. Összesen 556 milliárddal lett kevesebb a készpénz- és betétállomány összege. 

A tavalyi visszaesés ellenére 2014-hez képest a készpénzállomány megduplázódott, a betéteknél három és félszeres növekedés látható ezzel párhuzamosan. 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!