<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A vállalat adatbázisára egy holland netbiztonsági szakember talált rá, benne a megfigyeltek neve, igazolványszáma, születési ideje és munkahelye mellett folyamatosan frissülő GPS-koordináták szerepelnek.

Több mint 2,5 millió ember adatait és hollétét tartja nyilván valós időben egy arcfelismeréssel foglalkozó sencseni vállalat a Kína nyugati részén fekvő Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen - derült ki abból az adatbázisból, amelyre egy holland internetbiztonsági szakember, Victor Gevers bukkant rá az interneten.

Az AP amerikai hírügynökség keddi beszámolója szerint a Victor Gevers által fellelt adathalmazban az emberek személyes neve, igazolványszáma, születési ideje és munkahelye mellett folyamatosan frissülő helymeghatározó (GPS) koordináták szerepeltek, amelyek úgynevezett nyomkövetőktől, egy arcfelismerő kamerarendszertől származtak. A rendszer jegyzi, hogy milyen helyeket látogattak meg az emberek. Az adatbázis 24 óra alatt 6,7 millió GPS-koordinátával frissül.

Gevers elmondta, hogy az általa talált adatbázis egy SenseNets nevű arcfelismeréssel foglalkozó sencseni cégé volt, és a vállalat hónapokon át teljesen védtelenül hagyta, az bárki számára elérhető volt. "Egy 12 éves is tönkretehette volna" - jegyezte meg Gevers. A holland szakember a társalapítója egy informatikai biztonsággal foglalkozó nonprofit alapítványnak, amely online sebezhetőségeket kutat fel, majd figyelmezteti az érintetteket. Ezért a SenseNetsnek is jelezte, hogy mit talált, és ez követően már nem tudott hozzáférni az adatokhoz.

Hszincsiangban ujgur és kazah muszlimok is élnek. Jogvédők szerint Kína a térségben több mint egymillió embert átnevelő táborokba zárt, ahol gyakorlatilag a kultúrájuktól próbálják megfosztani őket. Peking szerint erről szó sincs; a cél a radikalizálódás megakadályozása, a táborban lévők pedig szakképzést kapnak. A Gevers által talált adatbázisban szereplők többsége, 54,9 százaléka az ország többségét kitevő han kínai, 28,3 százaléka ujgur, 8,3 százaléka pedig kazah  volt.

Egy kazah nemzetiségű nő, aki elhagyta Kínát és már Kazahsztánban él, az AP-nek elmondta, hogy kínai lakóhelyén házi őrizetben kellett élnie, és 2017-ben még a temetőkben is kamerákat szereltek fel. Arról számolt be, hogy egyszer bevitték a rendőrségre, lefényképezték, ujjlenyomatot és hangmintát vettek tőle, és közölték vele, hogy ezek alapján külföldön is tudják majd azonosítani.

Joseph Atick arcfelismerési szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a technológia most már szinte az egész világon rendelkezésre áll, és Nyugaton csak a személyiségi jogok garantálása állja útját annak, hogy államok hasonló tömeges megfigyelési rendszert építsenek ki.

Victor Gevers elmondta, hogy a SenseNets adatbázisának megtalálása komoly etikai dilemma elé állította. Mint mondta: nagyon dühös lett, amikor rájött, hogy a hszincsiangi ujgurok tömeges megfigyelésére alkalmas rendszert fedezett fel, és egyetlen paranccsal megsemmisíthette volna az egész adatbázist. Neki azonban nem az a dolga, hogy "bíró és ítéletvégrehajtó" is legyen egy személyben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.