Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

A koronavírus-válság miatt éves összevetésben gyakorlatilag mindenütt kétszámjegyű volt a csökkenés, kivéve az USA-t, ahol csak 5,4 százalékos. Kínában pedig még több pénzt is vettek ki a cégekből, mint tavaly ilyenkor, 3,3 százalékkal.

A harmadik negyedévben a globálisan kifizetett osztalékösszeg jócskán elmaradt az egy évvel korábbitól, miután a koronavírus-járvány miatt meggyengült vállalatok közül sok úgy döntött, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán nem fizet a részvényeseinek.

A Janus Henderson alapkezelő számításai szerint a szeptember végével záródott három hónap alapján a részvényeseknek juttatott osztalékösszeg 330 milliárd dollárt tett ki, ami 14,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál és a legkevesebb 2016 óta.

A második negyedévben még ennél is nagyobb mértékben, 22 százalékkal csökkent az osztalékösszeg, ami a legnagyobb esés azóta, hogy a Janus Henderson 2009 óta követi a osztalékkifizetések alakulását. A cég a világ 1200 legnagyobb piaci tőkeérékű cégét veszi górcső alá, amelyek közül 468 amerikai.

Az alapkezelő szerint a nehezén már túljutott a világgazdaság, a cégek mutatóinak javulása a kifizetett osztalékok növekedését eredményezi majd.

A harmadik negyedévben az amerikai cégek által kifizetett osztalékösszeg 5,4 százalékkal, 117,7 milliárd dollárra csökkent. Ebben kiemelt szerepe volt annak, hogy a Wells Fargo amerikai nagybank részvényenként 51 centről 10 centre csökkentette az osztalék nagyságát.

Az általános trenddel ellentétesen a kínai cégek 3,3 százalékkal több osztalékot fizettek a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban.

Japánban 5,3 milliárd dollár osztalékot fizettek ki, 16,5 százalékkal kevesebbet a tavalyi harmadik negyedévhez képest. A negyedéves osztalékösszeg 20 százalékkal, 49 milliárd dollárra zsugorodott az ázsiai és csendes-óceáni térségben, Japánt nem számítva.

Európában 33 milliárd dollár osztalékot fizettek ki a harmadik negyedévben, 25 százalékkal kevesebbet a tavalyi azonos időszakhoz képest. Nagy-Britanniában az osztalékösszeg csaknem 50 százalékkal, mintegy 19 milliárd dollárra zuhant.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.