2008. március 26. 09:34

Az idei évre a gazdaság 2,5 százalékos növekedését és hat százalékos inflációt vár az Ecostat - derül ki a szervezet gazdasági kilátásokat vizsgáló elemzéséből. Az elmúlt másfél év kiigazító intézkedéseinek eredményeként jelentősen csökkent az államháztartás hiánya, ez a folyamat idén kisebb mértékben folytatódhat.

A hiány tavaly 3,5 százalékkal csökkent az Ecostat számításai szerint, ez fele-fele arányban köszönhető a bevételek növelésének és a kiadások lefaragásának. Az idei évre további 1,7 százalékos hiánycsökkenést várnak a statisztikusok, ez jórészt a kiadási oldal szűkítésével oldható meg. A GDP-arányos deficitet 4 százalék körülre várják idén az elemzők.

A tavalyi 1,3 százalékos gazdasági növekedés után idén 2,5 százalékos bővülésre számít az Ecostat, jövőre pedig 3,2 százalékkal javulhat a gazdaság teljesítménye. Az elemzők kiemelik, hogy tavaly a gazdaság fő hajtóereje a feldolgozóipar és az export volt, a belföldi fogyasztás viszont az átlagosnál jobban visszaesett. Idén a lakossági fogyasztás fél százalékos emelkedésére lehet számítani - véli az Ecostat.

Az inflációt a tavalyi 8 százalék után idén 6 százalékra várják az Ecostat szakemberei, 2009-re 3,9 százalékos áremelkedésre lehet számítani. Ugyanakkor az elemzés kiemeli, hogy a magyar kormány azért van különösen nehéz helyzetben, mert a világgazdaság lassulása is nehezíti a kiigazítások véghezvitelét.

A bruttó keresetek idén 7,6 százalékkal nőhetnek, az inflációt figyelembe véve a reálbérek kismértékben mozdulhatnak el a tavalyi szintről. Az Ecostat kiemeli, hogy a háztartások várakozásai a közelmúltban javultak, a lakosság egy része pozitívabban tekint a jövőbe, mint az elmúlt másfél évben.A munkanélküliség idén várhatóan kismértékben emelkedni fog, a tavalyi 7,4 százalékról 7,6 százalékra.

A monetáris politikával kapcsolatban az Ecostat is egyetért azzal, hogy a közeljövőben kamatot emelhet az MNB, azonban ősszel a dezinfláció miatt visszaállhat a 7,5 százalékos alapkamat.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.