2008. március 26. 09:34

Az idei évre a gazdaság 2,5 százalékos növekedését és hat százalékos inflációt vár az Ecostat - derül ki a szervezet gazdasági kilátásokat vizsgáló elemzéséből. Az elmúlt másfél év kiigazító intézkedéseinek eredményeként jelentősen csökkent az államháztartás hiánya, ez a folyamat idén kisebb mértékben folytatódhat.

A hiány tavaly 3,5 százalékkal csökkent az Ecostat számításai szerint, ez fele-fele arányban köszönhető a bevételek növelésének és a kiadások lefaragásának. Az idei évre további 1,7 százalékos hiánycsökkenést várnak a statisztikusok, ez jórészt a kiadási oldal szűkítésével oldható meg. A GDP-arányos deficitet 4 százalék körülre várják idén az elemzők.

A tavalyi 1,3 százalékos gazdasági növekedés után idén 2,5 százalékos bővülésre számít az Ecostat, jövőre pedig 3,2 százalékkal javulhat a gazdaság teljesítménye. Az elemzők kiemelik, hogy tavaly a gazdaság fő hajtóereje a feldolgozóipar és az export volt, a belföldi fogyasztás viszont az átlagosnál jobban visszaesett. Idén a lakossági fogyasztás fél százalékos emelkedésére lehet számítani - véli az Ecostat.

Az inflációt a tavalyi 8 százalék után idén 6 százalékra várják az Ecostat szakemberei, 2009-re 3,9 százalékos áremelkedésre lehet számítani. Ugyanakkor az elemzés kiemeli, hogy a magyar kormány azért van különösen nehéz helyzetben, mert a világgazdaság lassulása is nehezíti a kiigazítások véghezvitelét.

A bruttó keresetek idén 7,6 százalékkal nőhetnek, az inflációt figyelembe véve a reálbérek kismértékben mozdulhatnak el a tavalyi szintről. Az Ecostat kiemeli, hogy a háztartások várakozásai a közelmúltban javultak, a lakosság egy része pozitívabban tekint a jövőbe, mint az elmúlt másfél évben.A munkanélküliség idén várhatóan kismértékben emelkedni fog, a tavalyi 7,4 százalékról 7,6 százalékra.

A monetáris politikával kapcsolatban az Ecostat is egyetért azzal, hogy a közeljövőben kamatot emelhet az MNB, azonban ősszel a dezinfláció miatt visszaállhat a 7,5 százalékos alapkamat.

Menedzsment Fórum