2015. július 22. 11:46

Az aranytartalék értékének 6,5 fél százalékát bukhattuk pár nap alatt.

Szerdán tovább folytatódott az arany árának elmúlt 10 napan tapasztalt zuhanása. A nemesfém unciájáért szerda délelőtt már kevesebb, mint 1093 dollárt adtak, ami 5 éves mélypontot jelent.

Az arany árának alakulása (USD Comex)
(Forrás: Bloomberg)

A zuhanás mögött elsősorban az áll, hogy a Fed elnökének bejelentése szerint az USA-ban hamarosan kamatemelési ciklus kezdődik. Ennek hatására erősödött a dollár, amely nem tesz jót az amerikai fizetőeszközben jegyzett árupiaci termékeknek, így a nemesfémeknek sem. Szintén nyomást gyakorol az arany árára az a tény, hogy "annak nincsen kamata", mialatt az amerikai állampapírok egyre nagyobb hozammal kecsegtetnek.

Egyelőre megoldódni látszik a görög probléma is, azaz a befektetők kiveszik a pénzüket a menedékeszköznek tekintett aranyból. Emellett a kínai tőzsde zuhanása is megállt, ami hasonló hatást eredményez.

Mit jelent ez számunkra?

Az MNB monetáris aranytartaléka a június végi adatok szerint 116 millió dollárt tett ki, amely az akkori 1171,8 dolláros árral számolva 99,3 ezer unciát jelent.

Az arany 1092,7 dolláros szerdai értékén a tartalék már csak 108,5 millió dollárt ér. Forintban ez 30,9 milliárdot (284,83 forintos árfolyamon) jelent, szemben a hó végi 32,9 milliárddal (282,75 forintos árfolyamon). Vagyis az arany árának esésén 2 milliárd forintot veszített Magyarország.

Ez az összeg bár nagynak tűnik, valójában a nemzetközi tartalékoknak nagyon kis hányadát teszi ki a nemesfém. Az MNB tartalékeszközeinek értéke ugyanis 38,7 milliárd dollár (10 951 milliárd forint) volt június végén, amelynek az arany csak 0,3 százalékát adja.

mfor.hu