2p

Egyetlen hónap alatt 2,3 százalékkal nőtt az ellátás nélküli álláskeresők száma, a megugrás azonban "természetes" az év ezen szakaszában.

Szeptemberben összesen 140 635 olyan nyilvántartott álláskereső volt, akik bármiféle ellátás nélkül voltak kénytelenek átvészelni a hónapot - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Augusztushoz mérten ez a változás 3114 személyt jelent, ami első ránézésre meglepőnek hathat, ám a korábbi évek azonos időszakai alapján jellemző ez a változás. Idén egyébként ennél nagyobb havi szintú változásra márciusban volt példa, ám az főként a közmunkaprogramok vége és az új programok indulása közötti átmeneti időszakkal magyarázható.

A mostani helyzet azonban más szempontból is rendkívüli, hiszen annak ellenére, hogy növekedett az ellátás nélküliek száma a nyilvántartottak álláskeresők 1300 fővel lettek kevesebben, 282 049-en voltak az adatok szerint.

Ilyen ellentétes irányú mozgásra nagyon régen nem volt példa, legutóbb 2013 májusában történt hasonló. Ez azt is eredményezte, hogy a teljes álláskeresői csoporton belül 48,5 százalékról 49,9-re ugrott az ellátás nélküliek aránya. Vagyis minden második állástalan bármiféle anyagi ellátás, segítség nélkül kénytelen élni a mindennapokat.

Ami az új munkahelyeket illeti, augusztushoz képest közel 5000-rel több új munkaerőigény jelentkezett szeptemberben, összesen 44 860 pozíció nyílt meg az álláskeresők számára. Ebből 25 651 állami támogatással jött létre, döntő többségében közmunkás állást jelentett, a piac önerejéből pedig 19 209 új munkahelyet hozott létre. Utóbbi havi szinten közel 3300-zal, előző év azonos időszakához képest pedig 700-zal jelent több állást.

Összességében egyébként a munkaerőpiac szeptemberben gyengébben teljesített a munkahelyek szempontjából, mint egy évvel korábban. Az államilag támogatott pozíciók elmaradása azt eredményezte, hogy az összesített adat is 23 ezerrel kevesebb a 2015 szeptemberinél.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!