<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Korábban Leányfalu kihátrált a projektből, amit Szentendre úgy tűnik, nem akar meggátolni: újabb sokmilliárdos sportberuházás valósulhat meg a városban. 

Szentendrén is szaporodnak a milliárdos sportberuházások, hiszen a 6 milliárdos kosárlabda-csarnok után most újabb ötlet valósulhat meg. A Pap-szigeten 3,8 milliárd forintból vízilabda akadémiát hozhat létre a KÓPÉ-SZIGET Vízilabda Akadémia Kft. A fejlesztésről március 8-án egy rendkívüli ülés keretén belül tárgyalt a képviselő testület, igaz, az érintettek az előterjesztést előző nap kapták meg, a milliárdos elképzelések átgondolására így alig 1 napja volt a képviselőknek. 

Szentendre nemrég pályázati felhívást tett közzé az egykori strand területének, a Pap-sziget hasznosítására vonatkozóan. Pályázatot egyedül a 2018. február 14-én 3 millió forint jegyzett tőkével alapított KÓPÉ-SZIGET Vízilabda Akadémia Kft. nyújtott be, tulajdonosa a KÓPÉ Úszó, Vízilabda Sportegyesület. Az önkormányzat a pályázatot érvényesnek találta és el is fogadta, az előterjesztés értelmében március 31-ig a szerződést is megköthetik. 

Pap-sziget (Fotó: osztalykirandulas.hu)
Pap-sziget (Fotó: osztalykirandulas.hu)

A telepítési tanulmányterv szerint a 15+5 évre önkormányzattól bérbe vett területen két ütemben szeretnének kialakítani

  • egy panorámás termál medencét (130 cm mély, két különböző hőfokú medence),
  • gyermekmedencét és játszóteret,
  • élménycsúszdát, 
  • homokos sportpályákat, 
  • kültéri termál medencéket, tanmedencéket, rendezvényteret 4350 m2-en,
  • 2850 m2 alapterületű fedett, nyitható uszodát termál medencével, tanmedencével és versenymedencével,
  • 2250 m2 alapterületű sportközpontot sportkollégiummal. 

A Társaság az Élhető Szentendréért szerint a koncepció fenntarthatósága mellett más kérdések is felmerülnek a beruházással kapcsolatban. A projekt megvalósítása érdekében kormányzati döntésre van szükség, de nem tisztázott, mi történik akkor, ha valami oknál fogva megszűnik a kormányzati támogatás. Nincs részletezve a beruházás II. üteme sem, amit az előterjesztések közé csatolt szerződéstervezet is épp csak megemlít. Utóbbi dokumentum ugyanakkor több hiányosságot is tartalmaz, az önkormányzat gazdasági érdekei pedig a legkevésbé sincsenek reprezentálva - olvasható a Társaság az Élhető Szentendréért Facebook-bejegyzésében

Panoráma medence és sportközpont is elfér
Panoráma medence és sportközpont is elfér

A szerződéstervezet szerint a projekt támogatásáról szóló kormányhatározatokat a Kft. fogja majd megszerezni: az előkészítési támogatásról szólót 2018. december 31-ig, a megvalósítási támogatásról szólót pedig 2020. augusztus 31-ig. A beruházás végleges használatba vételi engedélye egyébként majd 2023. december 31-re lehet meg. 

A beruházás ideje alatt az önkormányzatnak szinte semmi haszna nem származik ebből az ügyletből. A használatba vételi engedély megszerzéséig, vagyis a beruházás időtartama alatt havi 100 forint+áfa haszonbért fizet a Kft. A beruházás végeztével pedig az aktivált könyv szerinti érték 1 százaléka lehet a bérleti díj, viszont ezt többek között a karbantartás, a biztosítási díj, árvíz-védelmi rendkívüli kiadások értékével csökkenteni lehet majd. Ez alapján néhány 10 millió forintos tételről beszélhetünk havonta, éves szinten néhány százmillió forintról. (Csak összehasonlításként a város költségvetésének összes idei tervezett bevétele 8,2 milliárd forint.) Eközben a projektcéget tulajdonló sportegyesület egész éves bevétele nem éri el a 100 millió forintot a legutóbbi beszámoló szerint, tehát a számok alapján nemcsak az üzemeltetés, de már a bérleti díj kifizetése is jókora terhet jelenthet majd.