3p

Korábban Leányfalu kihátrált a projektből, amit Szentendre úgy tűnik, nem akar meggátolni: újabb sokmilliárdos sportberuházás valósulhat meg a városban. 

Szentendrén is szaporodnak a milliárdos sportberuházások, hiszen a 6 milliárdos kosárlabda-csarnok után most újabb ötlet valósulhat meg. A Pap-szigeten 3,8 milliárd forintból vízilabda akadémiát hozhat létre a KÓPÉ-SZIGET Vízilabda Akadémia Kft. A fejlesztésről március 8-án egy rendkívüli ülés keretén belül tárgyalt a képviselő testület, igaz, az érintettek az előterjesztést előző nap kapták meg, a milliárdos elképzelések átgondolására így alig 1 napja volt a képviselőknek. 

Szentendre nemrég pályázati felhívást tett közzé az egykori strand területének, a Pap-sziget hasznosítására vonatkozóan. Pályázatot egyedül a 2018. február 14-én 3 millió forint jegyzett tőkével alapított KÓPÉ-SZIGET Vízilabda Akadémia Kft. nyújtott be, tulajdonosa a KÓPÉ Úszó, Vízilabda Sportegyesület. Az önkormányzat a pályázatot érvényesnek találta és el is fogadta, az előterjesztés értelmében március 31-ig a szerződést is megköthetik. 

Pap-sziget (Fotó: osztalykirandulas.hu)
Pap-sziget (Fotó: osztalykirandulas.hu)

A telepítési tanulmányterv szerint a 15+5 évre önkormányzattól bérbe vett területen két ütemben szeretnének kialakítani

  • egy panorámás termál medencét (130 cm mély, két különböző hőfokú medence),
  • gyermekmedencét és játszóteret,
  • élménycsúszdát, 
  • homokos sportpályákat, 
  • kültéri termál medencéket, tanmedencéket, rendezvényteret 4350 m2-en,
  • 2850 m2 alapterületű fedett, nyitható uszodát termál medencével, tanmedencével és versenymedencével,
  • 2250 m2 alapterületű sportközpontot sportkollégiummal. 

A Társaság az Élhető Szentendréért szerint a koncepció fenntarthatósága mellett más kérdések is felmerülnek a beruházással kapcsolatban. A projekt megvalósítása érdekében kormányzati döntésre van szükség, de nem tisztázott, mi történik akkor, ha valami oknál fogva megszűnik a kormányzati támogatás. Nincs részletezve a beruházás II. üteme sem, amit az előterjesztések közé csatolt szerződéstervezet is épp csak megemlít. Utóbbi dokumentum ugyanakkor több hiányosságot is tartalmaz, az önkormányzat gazdasági érdekei pedig a legkevésbé sincsenek reprezentálva - olvasható a Társaság az Élhető Szentendréért Facebook-bejegyzésében

Panoráma medence és sportközpont is elfér
Panoráma medence és sportközpont is elfér

A szerződéstervezet szerint a projekt támogatásáról szóló kormányhatározatokat a Kft. fogja majd megszerezni: az előkészítési támogatásról szólót 2018. december 31-ig, a megvalósítási támogatásról szólót pedig 2020. augusztus 31-ig. A beruházás végleges használatba vételi engedélye egyébként majd 2023. december 31-re lehet meg. 

A beruházás ideje alatt az önkormányzatnak szinte semmi haszna nem származik ebből az ügyletből. A használatba vételi engedély megszerzéséig, vagyis a beruházás időtartama alatt havi 100 forint+áfa haszonbért fizet a Kft. A beruházás végeztével pedig az aktivált könyv szerinti érték 1 százaléka lehet a bérleti díj, viszont ezt többek között a karbantartás, a biztosítási díj, árvíz-védelmi rendkívüli kiadások értékével csökkenteni lehet majd. Ez alapján néhány 10 millió forintos tételről beszélhetünk havonta, éves szinten néhány százmillió forintról. (Csak összehasonlításként a város költségvetésének összes idei tervezett bevétele 8,2 milliárd forint.) Eközben a projektcéget tulajdonló sportegyesület egész éves bevétele nem éri el a 100 millió forintot a legutóbbi beszámoló szerint, tehát a számok alapján nemcsak az üzemeltetés, de már a bérleti díj kifizetése is jókora terhet jelenthet majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!