2014. november 26. 14:04

Amellett, hogy a jegybank 60 millió forinttal támogatta a "szuperzongora" projektjét, a most nyilvánosságra került dokumentum szerint a Szerencsejáték Zrt. is 40 millió forinttal szállt be a projektbe.

A Szerencsejáték Zrt. holnapján publikált októberi szerződéseket listázó dokumentum szerint 40 millió forint értékben kötöttek reklámszerződést a Zengafons Kft.-vel, mely 2015. december 12-ig szól.

A Zengafons Kft. az Átlátszó közérdekű adatigénylései nyomán nyilvánosságra került szerződés szerint a Magyar Nemzeti Banktól is 60 millió forintot kapott a társadalmi felelősségvállalási program keretén belül. Ez az összeg az Új Széchenyi Terv "Magyar zongora" című pályázatán elnyert támogatási összeg kifizetéséhez szükséges önerőt fedezte.

A jegybank nemzeti kultúra támogatása iránti elkötelezettségéből következett a Zengafonsnak nyújtott támogatás. A jegybank ugyanis, mint nemzeti intézmény, a közjót szolgálja, és támogatja az értékek teremtődését - írta az MNB a 444.hu megkeresésére.

Az MNB egyébként “minden támogatás nyújtása előtt minden kétséget kizáróan meggyőződik a támogatási kérelem megalapozottságáról, valamint a támogatást nyújtó szervezet hitelességéről.” 

A "csodazongora"

A Zengafons Kft. székhelye egyébként egy 1542 fős nódrági falu, Szendehely. A tárolt cégkivonat szerint a kft-t 2012 novemberében alapították, és 3,45 millió forintos jegyzett tőkével rendelkezik. Az ügyvezető az a Komoróczki István, aki korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium tervkoordinációért felelős államtitkára volt.

A cég tulajdonosai többek között még Bogányi Gergely, zongoraművész, Üveges Péter, a "csodazongora" feltalálója, és 2014 szeptembere óta Járai Zsigmond felesége, Kiss Marianna is.

10 milliós veszteség

A publikus beszámoló alapján a Zengafons tavaly a 194 ezer forintos árbevételéből 10,4 milliós veszteséget termelt ki. Igaz, a fentebb is említett pályázatból közel 63,1 millió forint támogatás került átutalásra, amit az egyéb bevételek között számoltak el.

Érdekesség, hogy a bevételekkel szemben anyag jellegű költséget alig számoltak el (5,7 milliót), viszont 67,7 millió forintot személyi jellegű ráfordításként kifizettek, amit még a kiegészítő mellékletben sem részleteztek.

mfor.hu