2016. január 25. 04:28

2015 utolsó hetében az mfor.hu által vártnál 58 százalékkal több pénzt "tüntettek el" Orbánék a központi kormányzat adósságából. Ebből kiindulva úgy tűnik, meglepően kedvező GDP-arányos államadóssággal zárhattuk 2015-öt.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A tavalyi év utolsó napjára 24 699,7 milliárd forintra csökkent a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adóssága, ami a december 23-ával záródó (utolsó előtti) héthez képest 427 milliárd forinttal alacsonyabb összeg. Ezzel egyúttal 7 hónapos mélypontra is süllyedt az állomány, utoljára ennél kevesebb adósság 2015 május 22-én terhelte a büdzsét.

A csökkenés mértéke az eddig ismert adatok alapján a célok teljesítéséhez szükséges szintnél is nagyobb lehet, korábban ugyanis az mfor.hu úgy számolt, hogy a forint utolsó heti erősödését is figyelembe véve 271 milliárdos csökkentésre lenne szükség. Így a GDP-arányos államadósság 75,9 százalékra mérséklődne, és teljesülhetne az a kormányzati várakozás, mely szerint 76 százalék alá kerül az adósságrátánk.

Ennek meghatározásához szükséges a teljes államháztartási adósság, ami a fent említett 24 699,7 milliárd forintos kormányzati és az egyéb 856 milliárd forintos adósság (harmadik negyedéves adat) összege. Ezt vetítjük rá az év végi nominális GDP-re, ami 33 841,9 milliárd forint lehet a kormány makrogazdasági prognózisai alapján. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi nyilatkozata szerint a gazdaság tavaly ugyanis 2,8 százalékkal növekedhetett, ehhez az idei évi költségvetés makroprognózisa szerint 2,1 százalékos deflátor társult. Ezek és a 2014 év végi nominális GDP ismeretében becsülhető a 2015 végi bruttó hazai termék.

A teljes államháztartási adósság és a GDP hányadosa 75,5 százalékos adósságrátát eredményez, ami jókora csökkenést jelent a 2014 végi 76,2 százalékhoz képest.

Igaz, a történetben vannak még bizonytalan faktorok. Így például nem tudjuk pontosan, hogy az utolsó negyedévben hogyan változott az államháztartáson belüli egyéb adósság szintje, ahogy arra vonatkozóan sincs pontos adat egyelőre, hogy a 2015-ös tényleges GDP deflátor mennyiben tér el a kormányzati tervektől (2,1 százalék).

Visszatérve a tavaly év végi kormányzati adósságra, csak decemberben 781,8 milliárd forintos csökkentést hajtott végre a kormány.

Ennél nagyobb havi szintű mérséklődésre legutóbb 2014 novemberében volt példa, akkor 821,4 milliárddal apadt az állomány. Abban, hogy ilyen mértékben tudták mérsékelni az adósságot Orbánék, három tényező biztosan szerepet játszott:

Székely Sarolta
mfor.hu