<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mivel a koronavírus-járvány miatt az egészségügy több szolgáltatása is átmenetileg leállt, most úgy döntöttek, hogy a kényszerű csúszás után a 45. életévüket betöltött nők is igénybe vehetik a meddőségi kezeléseket a veszélyhelyzet végéig – némi feltétellel.

Reménysugár lehet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján megjelent hír azoknak a gyermekre vágyó nőknek, akik a 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt töltötték vagy töltik be a meddőségi kezelések szempontjából fontos korhatárt, a 45. életévüket, és a járvány miatt nem tudták vagy várhatóan nem fogják tudni a szükséges beavatkozásokat ezen életkor betöltése előtt megkezdeni vagy új ciklust indítani.

Egy friss döntés szerint ugyanis most a 45. életévüket betöltött nők is igénybe vehetik a meddőségi kezeléseket, egészen a veszélyhelyzet végéig.

Vajon számszerűleg hányan lehetnek? Fotó: PixabayVajon számszerűleg hányan lehetnek? Fotó: Pixabay

Fontos azonban tudni, hogy csak azok vehetnek részt a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásban, akiknél már a 45. életévük betöltése előtt megkezdődött vagy megkezdődik a terápia, és a kezelő intézmény a pácienst legalább egyszer regisztrációs listára vette.

Ők azok a ritka kivételek, akik a kezeléseket a hatályos szabályok szerint, de korhatártól függetlenül igénybe vehetik.

Más kérdés, hogy sajnos a 40 év feletti nők esetében a meddőségi kezelések jóval ritkábban hozzák meg az eredményt, aminek a legfőbb oka az, hogy a szervezetben termelődő - egészséges kromoszóma állománnyal rendelkező - ivarsejtek aránya az életkorral előre haladva folyamatosan gyengül. Ennek ellenére Magyarországon a 38 éven felüli gyermekre váró nők aránya több mint 50 százalék. Hazánkban minden ötödik pár küzd meddőségi problémával, ezért meddőségi beavatkozás segítségével évente 4000 gyermek jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5 százaléka.

A nemzetközi statisztikai adatok szerint 35-37 év alatt a kezelés sikerességi mutatója akár 40-50 százalék is lehet, 40 év felett már csak 5-10 százalék, míg 42 év felett alig 1-3 százalék.

Fontos különbség a nők és férfiak között, hogy a férfiak hímivarsejtjei folyamatosan termelődnek akár egész életükben, a nők petesejteinek száma azonban az évekkel fokozatosan csökken. Egy nőnek 30 éves koráig tízből 7-8 egészséges petesejtje van, ami nagyban megkönnyíti a fogantatást. 35 évesen a petesejtjeinek genetikailag már csak a fele egészséges, 40 évesen pedig tízből csupán három. 45 év felett már csak elvétve találni egy-egy ép petesejtet.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.