TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. október 4. 03:16

2016-ban összesen 8 milliárd forint ment el a költségvetésből határon túli sportfejlesztésekre, a költekezéssel idén sem állt le a kormány, 3,5 milliárdot már kiszórtak.

Az Orbán-kormánynak különösen fontos a sport és a foci, ami részben abban nyilvánul meg, hogy szinte egymás hegyén-hátán nőnek ki a földből az újabb közpénz-emésztő stadionok és sportcsarnokok. A sportrajongás egy újabb fejezetét jelentheti, hogy a kormány egy ideje már a határon túli területeken is terjeszkedik, és egyre több esetben nyújt támogatásokat akadémiákhoz a magyar költségvetésből.

Ezt támasztja alá a múlt héten benyújtott zárszámadási törvény is, melynek egyik melléklete a nemzetpolitikai, határon túli feladatokra fordított forrásokat összegzi. Eszerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről összesen 8 milliárd forintnyi támogatás ment el tavaly a határon túli sportfejlesztésekre. Egymilliárd forintban részesült:

  • a Munkácsi Labdarúgó Akadémia,
  • a Csíkszereda Sport Akadémia,
  • a Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia,
  • az Eszék Sport Akadémia (mely Mészáros Lőrinc tulajdonában van),
  • és a Dunaszerdahely Sport Akadémia.

A Délvidék Sport Akadémia pedig ennek tripláját, 3 milliárdot kapott.

(Fotó: MTI)

A munkácsi fociakadémia a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós számára bírhat különös jelentőséggel. Munkácson ugyanis a kisvárdai fociakadémia egyik "telephelyét" fogják a magyar állam segítségével létrehozni.

A csíkszeredai akadémia sem áll túlságosan távol Mészáros Lőrinctől, hiszen a csíkszeredai klub egyrészt partnere a felcsúti csapatnak, másrészt Mészáros gyakran támogatja, aminek köszönhetően díszpolgárrá is avatták. A tavaly juttatott 1 milliárd azonban nem az első magyar állami dotáció volt, korábban az ottani utánpótlás-nevelés már kapott 1 milliárdot. Ezt akkor Mészáros még 300 millióval megtoldotta. Mészáros horvát fociakadémiája sem maradhatott ki az állami pénzszórásból, így megkapta a maga egymilliárd forintját, melyet egy új stadion építésébe fognak beleforgatni.

Dunaszerdahely is kapott egymilliárdot az akadémiájára, és bár nem teljes egészében állami pénz, de a MOL névadó szponzorként nagyjából 620 millió forintnak megfelelő euróval támogatta a stadionépítést.

Ezeken azonban bőven túltesz a Délvidék Sport Akadémiának juttatott 3 milliárd forint. Az akadémia a pénzről való döntés pillanatában még nem is létezett, azt lényegében az állami támogatásból fogja létrehozni a szerb harmadosztályú együttes, a Topolya. A pénzt telekvásárlásra és focipályák kialakítására használták fel az eredeti elképzelések szerint.

Idén sem áll le a pénzosztás

A határon túli focisták kinevelésével idén sem állt le a kormány, hiszen már több akadémia is kapott pénzt Orbánéktól. A Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján

  • a felvidéki fociakadémia létrehozására 1,45 milliárdos,
  • a komáromi stadionépítésre 1,8 milliárdos,
  • a székelyföldi labdarúgó akadémiának pedig 240 milliós támogatást adott a kormány.
Így idén 3,49 milliárd forint ment el a határon túli focisták fejlődésére, kinevelésére a tavalyi 8 milliárd után. Vagyis 1,5 év alatt közel 11,5 milliárdról beszélhetünk.

Miért jó pénzelni a határon túli focit?

"A határon túli magyarok sportolási igényeinek minél teljesebb körű, a mai kor követelményeinek megfelelő kiszolgálása érdekében támogassuk új sportlétesítmények építését, a meglévők felújítását, korszerűsítését, továbbá, hogy ezzel elősegítsük a tehetséges határon túli fiatalok sport iránti elköteleződését, a lakosság számára pedig az egészséges, mozgásban gazdag életmód kialakításának lehetőségét" - válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy korábbi megkeresésünkre.

Hozzátették, "a többségében magyar lakta területekre történő határon átnyúló kiterjesztésével létrejöhet egy nemzetközi, ugyanakkor a hazai utánpótlás-nevelési rendszer sportszakmai pillérein alapuló együttműködés, amely közép-hosszú távon a hazai utánpótlásbázis növelését segíti elő perspektívát adva az akadémistáknak a magyarországi egyesületek irányába történő továbblépésre és szakmai fejlődésre."

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.