2017. május 30. 17:25

Újabb tanulmány készülhet az EU-támogatások hasznosulásáról.

A tervek szerint az első félévben már nem tart ülést a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Ha csak nem jön közbe valami rendkívüli, akkor legközelebb szeptemberben tanácskozik a testület - tájékoztatta az mfor munkatársát Parragh László, a tanács tagja, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László 

A grémiumot tavaly októberben hozta létre a kormány azzal a küldetéssel, hogy tegyenek a versenyképesség javítását szolgáló javaslatokat. A munka idén márciusban kezdődött. Havi rendszerességgel tanácskoznak, majd a miniszter sajtótájékoztatón ismerteti a döntéseket valamelyik tanácstag társaságában.

A tavasszal megtárgyalt témák között az mfor tudomása szerint előkerült a CEU ügye is, mint versenyképességi kérdés. Az amerikai diplomát is kiadó, de az USA-ban oktatási tevékenységet nem folytató egyetem és a magyar kormány között elmérgesedett vita folyik, amelynek tétje, hogy a CEU tudja-e folytatni magyarországi tevékenységét. A felsőoktatás szabályozásának módosításával a kormány ellehetetleníti a CEU munkáját a mai formában. Az egyetem vagy igazodik a megváltozott feltételekhez, vagy be kell szüntetnie az oktatást.

Egy forrásunk szerint a CEU jövője tényleg terítékre került a tanács egyik ülésén, mert az oktatás minőségét, intézményi hátterét a versenyképesség egyik fontos befolyásoló tényezőjének tekinti a testület. Arra a kérdésünkre, hogy milyen következtetést vontak le a tagok, viszont csak egy sejtelmes válasz érkezett: "gyorsan továbbléptünk a következő napirendi pontra".

A CEU helyzete tehát nem a versenyképességi tanács ülésén oldódott meg (a friss fejleményekről itt olvashat), más témákban viszont döntésképesnek bizonyultak a tagok. Már a parlament előtt van a törvénycsomag -  benne az építési szabályokra, elektromos bekötésekre vonatkozó egyszerűsítő javaslatokkal -, amely a tavaszi munka összegzésének tekinthető.

Parragh László - aki állítása szerint nem volt jelen azon az ülésen, ahol a CEU ügye felvetődhetett - ezen túl kiemelte, hogy a tanács értékelése szerint a vártnál nagyobb volt a sikere a NAV által készített elektronikus adóbevallásoknak. Eleinte úgy kalkuláltak, hogy öt év kell, mire az új bevallási mód elfogadottá válik a magyar társadalomban, és nagy számban élnek vele az adózók. Ennél azonban sokkal gyorsabban halad az implementálás, a most zárult bevallási szezonban 600 ezren használták az e-szja rendszert a közel 4 millió alkalmazottból.

A tanács tagja szerint a folyamat végén marad majd nagyjából 10 százaléknyi adózó, aki nem él a lehetőséggel, mert olyan jövedelme van, amit részletes adóbevallásban kell elszámolni az adóhatóság felé. A többiek viszont a NAV-tól kapják majd meg jóváhagyásra a bevallásukat, más dolguk ezzel nem lesz.

Az MKIK elnöke az elvégzendő feladatok közt felvetette, hogy monitorozni kellene az uniós támogatások felhasználását. Megjegyeztük, hogy ezt a munkát nemrég elvégezte a KPMG és a GKI. (A Miniszterelnökség megrendelésére elkészült, tavasszal megjelent közös tanulmány fő megállapítása szerint a magyar gazdaság az uniós források nélkül nemhogy növekedett volna az utóbbi 10 évben, hanem 1,8 százalékkal csökkent volna a GDP. A beérkezett 14 ezer milliárd forint támogatás ellenére romlott a magyar gazdaság versenyképessége.)

Parragh szerint azonban ez nem lehet akadály egy újabb tanulmány elkészítésére a tanács megrendelésére. Mint mondta, a KPMG-féle jelentést nem ismeri, s egyébként is folyamatosan szükség van friss információkra az uniós pénzek hasznosulásáról.

A tanács elé ősszel már igazán nagy falatok kerülnek: az ellátórendszerek, mint az oktatás, vagy az egészségügy. Parragh szerint ők elvégzik a munkát, a nyár folyamán elkészülnek a javaslatokhoz szükséges előkészítő anyagok, de a kormány dolga lesz, hogy eldöntse, vállalja-e a konfliktusokat az ágazati szereplőkkel. Emlékeztetett rá, abból a kamarai javaslatból is mekkora felzúdulás lett, hogy a felsőoktatási intézménybe való felvételt kössék nyelvvizsgához. Parragh szerint számítani kell rá, hogy a területeken dolgozók védeni próbálják a kialakult rendszereket. Az egészségügyben például a hálapénz máig rendezetlen jövedelemforrás, amihez az orvosi elit kitartóan ragaszkodik - említett egyet a vizsgálandó területek közül.

A tanács munkáját Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezeti, mások mellett részt vesz benne Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és Csath Magdolna közgazdász. 

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.