2014. április 26. 12:25

Felminősítette Spanyolországot pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy a hosszú lejáratú külső és hazai spanyol államadósság besorolását az eddigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB plusz"-ra javította. A hosszútávú osztályzat kilátása stabil.

Spanyolország ezzel egy fokozatnyi közelségbe került a már elsőrendű befektetői "A" osztályzatsávhoz.

A Fitch elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy csökkentek a spanyol hitelképességi kockázatok, mióta a cég legutóbb, 2012-ben leminősítette Spanyolországot. A finanszírozási kondíciók javultak, a reálgazdasági kilátások is biztosabbá váltak, és elenyészőben van annak a kockázata, hogy a spanyol bankok további pénzügyi terhet rónak a költségvetésre - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint Spanyolország költségvetési teljesítménye is erőteljes volt az elmúlt két évben. A banki támogatások nélkül számolt államháztartási hiány a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékának megfelelő mértékben csökkent 2012-2013-ban, annak ellenére is, hogy a nominális GDP-érték  ugyanebben az időszakban 2,2 százalékkal visszaesett - hangsúlyozza pénteki elemzésében a Fitch.

Az államháztartási hiány ugyanakkor még mindig magas: a hitelminősítő előrejelzése szerint az idén is eléri a GDP-érték 5,7 százalékát. A GDP-arányos spanyol közadósságráta 2008 óta évente átlagosan 11 százalékponttal emelkedett, és a Fitch elemzőinek várakozása szerint csak 2016-ban fog tetőzni, 104 százalékon.

A Fitch Ratings pénteken a déli európeriféria másik nagy gazdasága, Olaszország "BBB plusz" államadós-besorolásának kilátását a leminősítés lehetőségére utaló negatívról stabilra javította. A cég indoklása szerint 2013 második felében véget ért az elhúzódó olasz recesszió, és 2012 közepe óta jelentősen javultak a finanszírozási kondíciók.

A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi hónapokban sorra javítják a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.

A Moody's Investors Service például nemrégiben Hollandia és Belgium "Aaa", illetve "Aa3", előtte Németország és Ausztria egyaránt "Aaa" besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra. A cég néhány hete az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re emelte a spanyol államkötvények osztályzatát, és az új besorolásra további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást állapított meg.

A Moody's ezzel levette a napirendről a befektetési ajánlású szuverén spanyol adósosztályzat megvonását. A cég módszertanában a "Baa3" besorolás a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, amelyről a spanyol adósbesorolás a Moody's döntése után egy fokozattal feljebb került.

A Moody's februárban stabilra javította az addigi negatívról a hosszú és rövid futamidejű olasz államkötvény-kötelezettségek "Baa2/Prime-2" szintű besorolásainak kilátását, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a döntést.

A cég e lépések indoklásában rendre hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az euróövezeti intézményi keretrendszer javulása nyomán enyhültek a valutaunión belüli járványkockázatok.

MTI