2011. szeptember 20. 08:58

Két héttel ezelőtt több mint félmilliárd eurónyi betétet vett ki az egyik nagy francia bankból a Siemens, az összeget pedig ezt követően az Európai Központi banknál helyezte el - írja keddi számában a Financial Times. A pletykák szerint a német cég nem érzi biztonságban betétjét, ezért vitte azt Frankfurtba.

A Financial Times értesülése szerint a Siemens aggódott az érintett francia bank állapotát illetően, ezért inkább bevállalták az EKB által kínált alacsonyabb kamatot. A forrás szerint a német iparvállalat összesen 4-6 milliárd eurót parkoltat az Európai Központi Banknál, ennek nagy része egyhetes betétekben van. Az EKB csak vállalatok szűk körének biztosítja azt a jogot, hogy közvetlenül nála helyezzenek el betétet.

A Siemens és az EKB nem kommentálta a Financial Times értesüléseit, így azt sem lehet tudni, melyik francia bank volt az érintett. A lap forrása szerint nem a BNP Paribas veszítette el a német cég bizalmát. Kedd reggel olyan hírek jelentek meg, hogy a Societé Generale volt az érintett pénzintézet, ennek köszönhetően a SocGen-papírok 2,5 százalékot estek a párizsi tőzsdén. Persze hasonlót esett a versenytárs BNP Paribas is, mely 2,3 százalékkal állt tegnapi értéke alatt.

Szintén kedvezőtlen hír a francia bankrendszer számára, hogy a Bank of China óvatossági okok miatt bizonyos piacokon leállította a kereskedést a meghatározó gall szereplőkkel.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.