2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legnagyobb titokban folyik a bírósági szak.

Kiemelt ügyként kezeli a bíróság a  a Buda-Cash felszámolója által a Saxo Bank A/S ellen indított pert, de az információk védelme miatt nem adhat teljes körű felvilágosítást - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Ismertették, hogy a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt folyamatban lévő ügy különösen összetett, ezért lényegesen idő- és munkaigényesebb, mint egy átlagosnak tekinthető polgári per.

Felidézték, hogy a felek 2015 elején kötött megállapodása szerint a Buda-Cash-nek jelentős összeget kellett fizetnie a Saxo Bank számára. A Buda-Cash felszámolója 2015 októberében bíróság előtt támadta meg a fenti megállapodás érvényességét, a csőd- és felszámolási eljárásról szóló törvény értelmében indítványozta a szerződés érvénytelenségének megállapítását és jelentős összeg megfizetésére kérte kötelezni a Saxo Bankot.

A közlemény szerint a  bíróságnak vizsgálnia kell többek között azt, hogy a felperes a keresetét határidőn belül terjesztette-e elő, valamint állást kell foglalnia arról, hogy fennállnak-e a felperes által hivatkozott érvénytelenségi okok. Ha a felek egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, a bíróság bizonyítási eljárás keretében kihallgatja a felek által megnevezett tanúkat. Hozzátették, hogy ellentmondó nyilatkozatok esetén az általános gyakorlat szerint a felek nagy terjedelmű bizonyítási indítványokat terjesztenek elő, a bizonyítási eljárás pedig - mint írták - nagyon időigényes lehet.

A Fővárosi Törvényszék arra számít, hogy a Buda-Cash és a Saxo Bank közötti szerződés jogi értékelése akár több tárgyalási napot is igényelhet, mivel a szerződés nem szokványos megállapodás. A felek között ráadásul 2015 januárját megelőzően is hosszabb ideje szerződéses kapcsolat volt, a bíróságnak ezért azt is vizsgálnia kell, hogy az utóbbiba hogyan illeszkedik a támadott megállapodás, illetve összhangban van-e a korábbi szerződésekkel - tették hozzá.

Bár a Buda-Cash-ügyet jelentős érdeklődés kíséri, a bizonyítási eljárás során elhangzó információk - például üzleti titok, bank- és értékpapírtitok - indokolják a zárt tárgyalást a felek egybehangzó kérelmének megfelelően - áll a közleményben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!