2012. április 10. 05:31

A fejlett államok könnyelmű pénzügypolitikája károkat okoz a felemelkedő országok gazdaságának - panaszolta el Washingtonban Dilma Rousseff brazil elnök, akit amerikai kollégája, Barack Obama hétfőn fogadott a Fehér Házban.

Az Obamával folytatott megbeszélések után Rousseff kijelentette, az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak fel kellene hagynia azzal, hogy túlzott mértékben támaszkodik az alacsony kamatlábakra. A brazil elnöknő szerint a fejlett országok expanzív monetáris politikája következtében csökken a valutájuk értéke, ami veszélyezteti a növekedést feltörekvő országokban.

A közelmúltban több jelentősebb feltörekvő ország is kifogásolta, hogy a Fed monetáris politikája, amelynek célja a gyenge amerikai növekedés serkentése, nem más mint a dollár hallgatólagos leértékelésének stratégiája. Ez lökést ad az amerikai exportnak, mert olcsóbbá teszi az amerikai termékeket.

Rousseff korábban is bírálta az Egyesült Államok és az európai országok által elindított "monetáris cunamit", aminek következtében jelentős mennyiségű likviditás áramlott Brazíliába, felverve az ottani valuta, a real értékét és csökkentve az ottani export versenyképességét.

Obama elismeréssel szólt arról a "rendkívüli fejlődésről", amelyet Brazília Rousseff kormányzása alatt ért el és méltatta, hogy a két ország között rekordszintre emelkedett a kereskedelem. Az amerikai elnök a pénzügypolitika kérdését nem érintette, és az erre vonatkozó újságírói kérdéseket hétfői sajtóértekezletén Jay Carney fehér házi szóvivő is az amerikai pénzügyminisztérium, illetve a Fed hatáskörébe tartozónak nevezte.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.